Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library
Sint Benedictus
BenedictusRegel

IntraText CT - Text

  • Hoofdstuk 38 OVER DE WEEKBEURT VAN DE LEZER
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

Hoofdstuk 38 OVER DE WEEKBEURT VAN DE LEZER

 

1   Tijdens de maaltijden van de broeders mag de lezing nooit ontbreken. En niet de eerste de beste, die zich van het boek meester maakt om te lezen komt in aanmerking, maar iemand die opdracht heeft om gedurende de hele week te lezen moet op zondag zijn dienst ingaan.

2   Die zijn week ingaat vraagt na de Mis en de Communie aan allen om voor hem te bidden, dat God hem beware voor de geest van hoogmoed.

3   Drie maal zingen allen; hijzelf te beginnen, in het koor het vers: "Heer, open mijn lippen, en mijn mond zal uw lof verkondigen".

4   En dan, als hij de zegen heeft ontvangen, begint hij zijn taak als lezer.

5   Er moet een volstrekt stilzwijgen in acht genomen worden, zodat aan tafel niemands gefluister of stem gehoord wordt buiten die van de lezer.

6   Wat zij bij het eten en drinken nodig hebben, dienen de broeders elkaar zo aan te reiken, dat niemand om iets behoeft te vragen.

7   Mocht iemand toch iets nodig hebben, dan vraagt hij het door een of ander teken te laten horen liever dan door te spreken.

8   Evenmin mag iemand aan tafel iets vragen over de lezing of over iets anders; dit om wanorde te voorkomen.

9   Wel zou de overste, als hij dat wenst, een kort woord ter stichting kunnen zeggen.

10            De broeder die de week heeft om te lezen, ontvangt alvorens te gaan lezen een beker versneden wijn omwille van de heilige Communie en omdat het hem wellicht zwaar zou vallen om zolang nuchter te blijven.

11            Later gebruikt hij dan zijn maaltijd met de broeders die in de keuken en aan tafel gediend hebben.

12            De broeders lezen of zingen niet op de rij af, maar alleen diegenen die in staat zijn hun toehoorders te stichten.

 

 
Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by Èulogos SpA - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License