Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library
Sint Benedictus
BenedictusRegel

IntraText CT - Text

  • Hoofdstuk 11 HOE OP ZONDAGEN DE NACHTGETIJDEN GEZONGEN WORDEN
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

Hoofdstuk 11 HOE OP ZONDAGEN DE NACHTGETIJDEN GEZONGEN WORDEN

 

1   's Zondags staat men vroeger op voor de nachtgetijden.

2   Voor deze nachtgetijden moet men binnen de volgende maat blijven: nadat er eerst zoals wij boven hebben vastgesteld, zes psalmen en een vers gezongen zijn, gaan allen ordelijk en volgens rang op de banken zitten en worden er uit het boek - zoals we boven reeds zeiden - vier lessen gelezen met haar responsories,

3   waarbij alleen na het vierde responsorie door de zanger het "Eer aan de Vader" gezongen wordt. Zodra hij dit aanheft, staan allen eerbiedig op.

4   Na deze lessen volgen zes andere psalmen in numerieke volgorde met hun antifonen evenals de voorafgaande, en het vers.

5   Daarna worden weer vier andere lessen gelezen met haar responsories op dezelfde manier als boven.

6   Hierna zingt men drie kantieken uit de profeten, die de abt heeft aangewezen. Deze kantieken worden met Alleluia gezongen.

7   Als ook het vers gezongen is en de abt heeft de zegen gegeven, worden er weer vier lessen gelezen uit het Nieuwe Testament op voornoemde wijze.

8   Na het vierde responsorie heft de abt de hymne "U, God, loven wij" aan.

9   Zodra die geheel gezongen is, leest de abt de les uit het Evangelie, waaronder allen staan met eerbied en ontzag.

10            Als die geëindigd is, antwoorden allen: "Amen", en de abt laat dan onmiddellijk de hymne volgen "U komt lof toe". Nadat hij de zegen heeft gegeven, beginnen de ochtendgetijden.

11            Deze regeling van de nachtgetijden blijft voor de zondag het gehele jaar door van kracht, 's zomers zowel als 's winters;

12            of het moest ongelukkigerwijs gebeuren dat men te laat opstaat, want dan moeten de lessen of responsories wat worden ingekort.

13            Er moet echter zorgvuldig gewaakt worden, dat dit nooit voorkomt. Mocht het toch gebeuren, dan moet hij door wiens nalatigheid het is voorgevallen, daarvoor op een aangepaste wijze in het koor voldoening brengen aan God.

 

 
Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by Èulogos SpA - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License