Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library
Tóth Béla
Mendemondák

IntraText CT - Text

  • VIII. / AZ ANGOLOK
    • Raleigh
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

Raleigh

Sir Walter Raleigh, a nagy kalandor és nagy tudós, Erzsébet királynő szívét azzal nyerte volna meg, hogy bíborbársony palástját leterítette a sárba, mikor a királynőnek át kellett mennie az utcán. WALTER SCOTT Essex grófnak ajándékozza ez ötletet; mások a többi, szépszámú kedvelteket emlegetik. Ezt a sokszor leírt és megfestett bíbor palástot alkalmasint sohasem tapodta a királynő lába. Igen ismeretes anekdota a sir Walter Raleigh históriai kritikájáról szóló is. A tudós a Tower falai között töltött tizenkét éves fogságában világtörténetet írt. Munkájában egy nap lárma zavarta meg. Ablaka alatt részeg legények vesztek össze, s csakhamar késre került a dolog. A fogoly csak a csetepaté végét figyelte meg; de látta, hogy a börtön őrsége mind a kapu elé csődült a verekedés csodájára. „Majd elmondják ők nekem tőrül-hegyre, mit történt” - gondolta magában. És mikor ebédjét hozták, megkérdezte a szolgáló legénytől, mi volt az a dulakodás. A legény elejétől végéig mindent látott, és apróra elmondta az esetet. Raleigh azonban észrevette, hogy a legény mást beszél, mint amit ő maga is tapasztalt. Kihallgatta tehát a porkoláb feleségét is, aki estefelé börtönébe jött. A bőbeszédű asszony elmesélte, mit látott: de az ő históriája egészen más volt, mint a legényé. Este a porkoláb is előadta a késelés dolgát; és egyetlenegy szava sem egyezett azzal, amit a legénye és a felesége beszélt. „Három tanú háromféleképpen, egymással hanyatt-homlok ellenkezően ad számot arról, ami ma, a szemök láttára történt!” - kiáltott a tudós. - „Én meg épp most a rómaiak históriáját akarom az igazság szerint megírni! Hiábavaló munka!” Azzal fogta a világtörténet kéziratát, és belehajította az égő kandallóba.

Hogy Raleigh toweri fogságában megírta és nem dobta a tűzbe az ő világtörténetét, eléggé bizonyítja, hogy ez a könyve kinyomtatódott; de ha nem is volna meg ez a kézzel fogható bizonyság: ki hihetné el ama fényes elméről azt a gyermekességet! Hiszen a historikusnak épp az a föladata, hogy az igazságot, mindig okot nyomozván, kihüvelyezze a mendemondából!

 
Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by Èulogos SpA - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License