Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library
Antonio A. Borelli
Fatima: Mesaj de tragedie sau de sperantå?

IntraText CT - Text

  • Capitolul II - APARITIILE PREA SFINTEI FECIOARE
    • Prima aparitie: 13 mai 1917
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

Prima apariţie: 13 mai 1917

       Cei trei vizionari se jucau la Cova da Iria când atenţia le fu atrasă de două lumini asemănătoare fulgerului. Pe urmă o văzură pe Maica Domnului deasupra stejarului verde. Erao Doamnă îmbrăcată toată în alb, mai strălucitoare decât soarele, răspândind o lumină mai limpede şi mai intensă decât un pahar de cristal umplut cu apă cristalină, străbătut de razele celui mai arzător soare”, povesteşte Lucia. Faţa sa, de o frumuseţe de nedescris, nu eranici tristă, nici bucuroasă, ci serioasă”, cu un aer de mustrare blândă. Avea mâinile împreunate, ca pentru rugăciune, sprijinite pe piept şi îndreptate în sus. De mâna dreaptă îi atârna un rozariu. Veşmintele sale păreau făcute în întregime din lumină. Tunica îi era albă şi la fel era şi mantia, tivită cu aur, care acoperea capul Fecioarei  şi îi venea până la picioare. Nu i se vedeau nici părul, nici urechile. În ce priveşte fizionomia, Lucia nu a putut niciodată o descrie, pentru i-a fost imposibil fixeze acest chip celest, scăldat într-o lumină orbitoare. Vizionarii erau atât de aproape de Stăpâna Noastră - la o distanţă de circa un metru şi

 jumătate - încât se găseau în nimbul de lumină care o înconjura, sau pe care Ea o răspândea. Convorbirea s-a desfăşurat astfel4:

       SFÂNTA FECIOARĂ: “Nu temeţi. Nu vreau fac rău.”

       LUCIA: “De unde sunteţi, Doamnă?

       SFÂNTA FECIOARĂ: “Sunt din Cer” (şi Sfânta Fecioară ridică mâna pentru a arăta cerul).


        LUCIA: Şi ce doriţi Dumneavoastră de la mine?

       SFÂNTA FECIOARĂ: “Am venit pentru a cere veniţi aici şase luni la rând5 , în ziua de 13, la aceeaşi oră. Pe urmă voi reveni aici, a şaptea oară.”

       LUCIA: Şi voi merge şi eu în Cer?

       SFÂNTA FECIOARĂ: “Da, vei merge.”

       LUCIA: Şi Jacinta?”

       SFÂNTA FECIOARĂ: “Şi ea.

       LUCIA: “Şi Francisco?

       SFÂNTA FECIOARĂ: “La fel, dar el va trebui spună multe rugăciuni.”

       LUCIA: “Maria das Neves este deja în Cer?”

       SFÂNTA FECIOARĂ: “Da, ea este aici.”

       LUCIA: “Şi Amelia?”

       SFÂNTA FECIOARĂ: “Ea va rămâne în Purgatoriu până la sfârşitul lumii.

       Vreţi oferiţi lui Dumnezeu pentru a suporta toate suferinţele pe care El le va permite, ca reparaţie pentru păcatele prin care El este ofensat şi ca implorare pentru convertirea păcătoşilor?

       LUCIA: “Da, vrem.”

       SFÂNTA FECIOARĂ: “Veţi avea, deci, mult de suferit, dar harul lui Dumnezeu va fi mângâierea voastră.”

       “ Când a pronunţat aceste ultime cuvinte, <<harul lui Dumnezeu etc....>> a fost pentru prima oară când Ea a desfăcut mâinile, transmiţându-ne o lumină atât de intensă - scrie Sora Lucia - încât, pătrunzând în piepturile noastre şi în străfundul sufletelor noastre, ne-a făcut ne vedem pe noi înşine în Dumnezeu, care era această lumină, mai limpede decât în cea mai bună dintre oglinzi. Atunci, ne-a fost transmis un imbold intim, care ne-a făcut cădem în genunchi şi repetăm în gând: “ O, Prea Sfântă Treime, Te ador. Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, Te iubesc în Prea Sfânta Împărtăşanie”.

       După o clipă, Sfânta Fecioară adăugă:

       - <<Rugaţi-vă Rozariul în fiecare zi, pentru a obţine pacea lumii şi sfârşitul războiului.>>

       “Pe urmă, povesteşte Sora Lucia, Ea începu se înalţe liniştit, în direcţia răsăritului, până a dispărut în depărtare, în imensitatea cerului. Lumina care o învăluia părea îi deschide un drum printre aştri.”

       (Cf. Memorii II, p. 126; IV, p. 330 şi 336; De Marchi, p. 58-60; Walsh, p. 52-53; Ayres da Fonseca, p. 23-26; Galamba de Oliveira, p. 63-64).
4 Răspunzând unei întrebări a lui Walsh, în cursul unui interviu pe care i l-a acordat, despre felul în care a raportat cuvintele Îngerului şi ale Stăpânei Noastre, dacă a repetat chiar cuvintele pe care le-a auzit, sau dacă a reprodus numai sensul general al acestora, Sora Lucia a declarat: “Cuvintele Îngerului aveau o proprietate intensă şi dominatoare, o realitate supranaturală, în aşa fel încât nu puteai le uiţi. Ele păreau se întipăresc într-un fel exact şi de neşters în memoria mea. Cu cuvintele Stăpânei Noastre, lucrurile au stat altfel. Nu puteam fi sigură fiecare cuvânt este exact. Am reţinut mai degrabă sensul, şi am exprimat în cuvinte ceea ce am înţeles. Nu este uşor de explicat.” (Walsh, ediţia engleză, p. 224). În faţa acestei dificultăţi, de a exprima în cuvinte umane ceea ce ea a auzit de la Stăpâna Noastră - lucru curent în anumite fenomene mistice - Sora Lucia s-a străduit întotdeauna reproducă pe cât a putut cuvânt cu cuvânt ce i-a transmis Sfânta Fecioară. Aceasta apare clar în interogatoriul la care a supus-o R.P. Iongen, pe care îl transcriem aici:

         - „V-aţi limitat, relevând secretul, întreabă Pr. Iongen, reproduceţi semnificaţia a ceea ce a spus Sfânta Fecioară, sau aţi citat literalmente cuvintele sale?”

         - „Când vorbesc despre apariţii, limitez la semnificaţia cuvintelor; când scriu, străduiesc, dimpotrivă, citez literalmente. Am ţinut, deci, scriu secretul cuvânt cu cuvânt.”

         - „Sunteţi sigură aţi ţinut totul minte?”

         - „Cred da.”

         - „Cuvintele secretului au fost deci dezvăluite în ordinea în care ele v-au fost comunicate?”

- „Da” (De Marchi, p. 308-309).

 5 Vizionarii au crezut întotdeauna ultima apariţie va fi în octombrie, ceea ce de altfel li s-a spus explicit în cursul apariţiei din august. Celeşase luni la rândinclud, deci, şi prima apariţie. Cea de a şaptea, de care este vorba mai departe, este în afara acestei serii.

 


Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by Èulogos SpA - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License