Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

CCEO

IntraText CT - Text

  • TITLUL XV DESPRE MAGISTERUL BISERICESC
    • CAPITOLUL III DESPRE EDUCATIA CATOLICA
      • Art. III Despre universitatile bisericesti de studii si despre facultati
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

Art. III
Despre universităţile bisericeşti de studii şi despre facultăţi

Can. 646 - Vor fi promovate cu stăruinţă, în primul rând de către Ierarhi, universităţile de studii bisericeşti şi facultăţile, adică cele ce se ocupă mai ales de Revelaţia divină şi de ştiinţele legate de aceasta, şi care de aceea sunt unite mai strâns cu sarcina Bisericii de a evangheliza.

Can. 647 - (815) Scopul universităţii şi a facultăţii de studii bisericeşti este:
          de a cerceta mai profund şi ştiinţific Revelaţia divină şi ceea ce este legat de aceasta, de a explicita şi de a orândui sistematic adevărurile Revelaţiei divine, de a considera în lumina sa noile chestiuni ale epocii noastre şi de a le arăta oamenilor contemporani într-un mod acomodat propriilor lor culturi;
          de a-i instrui cât mai profund pe studenţi în diferitele discipline, corespunzător doctrinei catolice, şi de a-i pregăti corespunzător pentru diferite opere de apostolat, de slujire sau de predare a aceloraşi discipline şi de a promova formarea permanentă.

Can. 648 - (cf 817) Universităţile şi facultăţile bisericeşti de studii sunt cele care, întemeiate sau aprobate canonic de autoritatea bisericească competentă, cultivă şi predau ştiinţele sacre şi ştiinţele legate de ele, şi sunt înzestrate cu dreptul de a conferi grade academice care au efecte canonice.

Can. 649 - (cf 816 § 1) Înfiinţarea sau aprobarea universităţilor şi facultăţilor bisericeşti de studii se face de către Scaunul Apostolic sau de autoritatea administrativă superioară de care vorbeşte can. 642, împreună cu Scaunul Apostolic.

Can. 650 - (cf 816 § 2) Cu privire la statutele universităţilor şi facultăţilor bisericeşti de studii se vor aplica normele date de Scaunul Apostolic, mai ales în ceea ce priveşte conducerea, administrarea, numirea docenţilor sau încetarea funcţiei lor, programa de studii şi conferirea gradelor academice.
Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License