Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

CCEO

IntraText CT - Text

  • TITLUL XVI DESPRE CULTUL DIVIN SI MAI ALES DESPRE SACRAMENTE
    • CAPITOLUL VI DESPRE SACRA HIROTONIRE
      • Art. I Ministrul sacrei hirotoniri
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

Art. I
Ministrul sacrei hirotoniri

Can. 744 - (cf 1012) Numai Episcopul administrează în mod valid sacra hirotonire prin punerea mâinilor şi prin rugăciunea prescrisă de Biserică.

Can. 745 - (cf 1013) Hirotonirea episcopală este rezervată, conform normei dreptului, Pontifului Roman, Patriarhului sau Mitropolitului, astfel încât nu este permis nici unui Episcop hirotonească Episcop pe cineva, dacă nu există înainte un mandat legitim.

Can. 746 - § 1. (cf 1014) Episcopul va fi hirotonit de trei Episcopi, exceptând cazul de extremă necesitate.
         § 2. (-) Al doilea şi al treilea Episcop, dacă nu pot fi prezenţi Episcopi ai aceleiaşi Biserici sui iuris din care face parte primul Episcop care hirotoneşte, pot fi şi din altă Biserică sui iuris.

Can. 747 - (1015) Candidatul la diaconat sau la preoţie va fi hirotonit de propriul Episcop eparhial sau, cu scrisoare legitimă de demitere, de un alt Episcop.

Can. 748 - § 1. (cf 1016) Episcopul eparhial propriu, în ceea ce priveşte sacra hirotonire a celui care trebuie va fi înscris într-o Eparhie oarecare, este Episcopul eparhiei în care candidatul îşi are domiciliul sau al eparhiei pentru a cărei servire candidatul a declarat în scris vrea se dedice; în ceea ce priveşte sacra hirotonire a celui care este deja înscris într-o eparhie, este Episcopul acelei eparhii.
         § 2. (-) Un Episcop eparhial nu poate hirotoni un candidat supus lui înscris într-o altă Biserică sui iuris decât cu permisiunea Scaunului Apostolic; dacă, însă, este vorba de un candidat înscris în Biserica patriarhală şi care are domiciliul sau cvasi-domiciliul în limitele teritoriului aceleiaşi Biserici, această permisiune o poate acorda chiar şi Patriarhul.

Can. 749 - (cf 1017) Episcopului îi este interzis celebreze sacra hirotonire în altă eparhie, fără permisiunea Episcopului eparhial, exceptând cazul în care dreptul particular al Bisericii patriarhale, referitor la Patriarh, stabileşte altfel.

Can. 750 - § 1. (cf 1018) Rămânând neschimbate cann. 472, 537 şi 560, § 1, pot da scrisorile de demitere:
          Episcopul eparhial propriu;
          Administratorul Bisericii patriarhale şi chiar, cu consimţământul colegiului consultorilor eparhiali, Administratorul eparhiei.
         § 2. Administratorul Bisericii patriarhale nu va acorda scrisorile de demitere celor care au fost respinşi de Patriarh, nici Administratorul eparhiei acelora care au fost respinşi de Episcopul eparhial.

Can. 751 - (1020) Scrisorile de demitere nu vor fi acordate decât după ce s-au primit în prealabil toate mărturiile pretinse de drept.

Can. 752 - (cf 1021) Scrisorile de demitere pot fi expediate de Episcopul eparhial propriu oricărui Episcop al aceleiaşi Biserici sui iuris, însă nu şi unui Episcop al unei Biserici diferite de cea a celui ce urmează a fi hirotonit, decât cu permisiunea celor despre care este vorba în can. 748, § 2.

Can. 753 - (1023) Scrisorile de demitere pot fi restrânse sau revocate de însuşi cel care le-a acordat sau de succesorul său, însă, odată acordate, nu se sting prin pierderea dreptului celui care le-a acordat.




Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License