Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

CCEO

IntraText CT - Text

  • TITLUL XIX DESPRE PERSOANE SI DESPRE ACTELE JURIDICE
    • CAPITOLUL II DESPRE ACTELE JURIDICE
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

CAPITOLUL II
DESPRE ACTELE JURIDICE

Can. 931 - § 1. (cf 124 § 1) Pentru validitatea unui act juridic se cere ca acesta fie făcut de o persoană aptă şi competentă, şi, în plus, fie făcut împreună cu cele ce constituie în mod esenţial actul însuşi, precum şi cu formalităţile şi cerinţele impuse de drept pentru validitatea actului.
         § 2. Actul juridic, făcut conform normei dreptului, în privinţa elementelor exterioare, se presupune valid.

Can. 932 - § 1. (= 125 § 1) Actul juridic, făcut sub influenţa unei violenţe exercitate din exterior asupra unei persoane, faţă de care aceasta nu a putut nicidecum reziste, este considerat nul.
         § 2. Actul juridic, făcut sub influenţa unei alte violenţe sau a unei frici grave şi provocate în mod injust, sau prin înşelăciune, este valid dacă nu este prevăzut altfel de drept; poate fi, însă, anulat de către judecător prin sentinţă, fie la cererea părţii vătămate sau a succesorilor ei în drept, fie din oficiu.

Can. 933 - (= 126) Actul juridic, făcut din ignoranţă sau din eroare, care priveşte ceea ce constituie substanţa sa, sau care recade unei condiţii sine qua non, este nul; altfel este valid, exceptând cazul în care este prevăzut altfel de drept; însă, actul juridic făcut din ignoranţă sau eroare poate da loc unei acţiuni de anulare, conform normei dreptului.

Can. 934 - § 1. (cf 127 § 1) Dacă în lege este stabilit , pentru a efectua un act juridic, autoritatea are nevoie de consimţământul sau de sfatul unui grup de persoane, grupul trebuie convocat conform normei can. 948, exceptând cazul în care dreptul particular prevede altfel pentru cazurile prevăzute de acelaşi drept în care este vorba doar de a cere sfatul; însă, pentru ca actul juridic aibă valoare, se cere se obţină consimţământul părţii în majoritate absolută a celor ce sunt prezenţi sau se ceară sfatul tuturor, rămânând neschimbat § 2, n. 3.
         § 2. Dacă este stabilit de drept pentru a face un act juridic autoritatea are nevoie de consimţământul sau sfatul individual al unor persoane:
          dacă se cere consimţământul, este invalid actul juridic al autorităţii ce nu a cerut consimţământul acelor persoane, sau care a acţionat contra [votului] lor sau a votului vreunuia;
          dacă se cere sfatul, este invalid actul juridic al autorităţilor care nu a consultat aceleaşi persoane;
          autoritatea, deşi nu are nici o obligaţie primească sfatul acestora, chiar dacă este în concordanţă, totuşi, fără un motiv prevalent, apreciat după judecata sa, nu va părăsi sfatul lor, mai ales dacă este în concordanţă.
         § 3. Celor care li se cere consimţământul sau sfatul, autoritatea care are nevoie de consimţământ sau de sfat trebuie ofere informaţiile necesare şi apere în orice fel libera lor manifestare de gândire.
         § 4. Toţi cei al căror consimţământ sau sfat este cerut, sunt obligaţi să-şi exprime în mod sincer părerile lor şi păstreze secretul; această obligaţie poate fi chiar urgentată de către autoritate.

Can. 935 - (= 128) Oricine pricinuieşte altuia ilegitim daune, chiar prin orice act făcut prin înşelăciune sau culpă, este obligat repare dauna cauzată.


 
Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License