Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

CCEO

IntraText CT - Text

  • TITLUL XX DESPRE FUNCTII
    • CAPITOLUL I DESPRE PREVEDEREA CANONICA A FUNCTIILOR
      • Art. I Despre alegeri
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

Art. I
Despre alegeri

Can. 947 - § 1. (165) Dacă un grup oarecare are dreptul de a alege pentru o funcţie, dacă nu este dispus altfel de drept, aceasta [alegerea] nu poate fi niciodată amânată mai mult de un trimestru util, socotit de la primirea ştirii vacanţei funcţiei; după trecerea inutilă a acestui termen, autoritatea competentă, care are dreptul de a confirma alegerea, sau care are dreptul de a prevedea succesiv, va atribui în mod liber funcţia vacantă.
         § 2. Autoritatea competentă poate prevedea în mod liber la funcţia vacantă chiar dacă grupul şi-a pierdut într-un alt fel dreptul de a alege.

Can. 948 - § 1. (= 166) Rămânând neschimbat dreptul particular, preşedintele grupului îi va convoca pe alegători la locul şi în timpul convenabil pentru aceştia; convocarea, dacă trebuie fie personală, are valoare dacă este făcută ori la locul domiciliului sau cvasi-domiciliului, ori la locul în care locuieşte.
         § 2. Dacă vreunul dintre cei ce trebuie convocaţi a fost neglijat şi de aceea este absent, alegerea este validă, însă la cererea acestuia, după ce s-a dovedit omisiunea şi absenţa, alegerea trebuie anulată de către autoritatea competentă chiar după confirmare, dacă se constată, conform normei dreptului, recursul a fost înaintat cel puţin în decurs de trei zile de la primirea ştirii alegerii.
         § 3. Dacă, însă, au fost neglijaţi mai mult de o treime din alegători, alegerea este nulă prin dreptul însuşi, exceptând cazul în care toţi cei neglijaţi au intervenit în mod real la alegere.

Can. 949 - § 1. (= 167) Odată făcută convocarea canonică, dreptul de vot aparţine celor ce sunt prezenţi în locul şi ziua stabilită în convocare, fiind exclus dreptul de a vota în mod valid prin scrisoare sau procurator, exceptând cazul în care dreptul prevede altfel.
         § 2. Dacă unul dintre alegători este prezent în casa în care se ţine alegerea, dar nu poate participa la alegere din cauza stării sănătăţii sale şubrede, îi va fi cerut de către cercetători votul său scris.

Can. 950 - (= 168) Chiar dacă cineva are dreptul voteze în numele său propriu, în baza mai multor titluri, el nu poate da decât unul singur.

Can. 951 - (cf 169) Nici un străin grupului nu poate fi admis la vot; altfel alegerea este nulă prin dreptul însuşi.

Can. 952 - (= 170) Dacă libertatea de alegere a fost împiedicată în orice fel, alegerea este nulă prin dreptul însuşi.

Can. 953 - § 1. (= 171) Este inabil voteze:
          cel incapabil de act uman;
          cel lipsit de voce activă;
          cel care a abandonat în mod public credinţa catolică sau a părăsit în mod public comuniunea cu Biserica catolică.
         § 2. Dacă vreunul din aceştia de mai sus este admis, votul său este nul, însă alegerea este validă, exceptând cazul în care, scăzând acest vot, cel ales nu a întrunit numărul cerut de voturi.

Can. 954 - § 1. (cf 152) Votul este nul dacă nu este:
          liber, şi de aceea este nul votul dacă alegătorul a fost constrâns prin frică gravă sau înşelăciune, direct sau indirect, aleagă o anumită persoană sau mai multe persoane separate;
          secret, sigur, absolut, determinant; orice obicei contrar este respins.
         § 2. Condiţiile, cu privire la vot, puse înaintea alegerii, se consideră nepuse.

Can. 955 - § 1. (= 173) Înainte de începerea votării, se va desemna din sânul grupului cel puţin doi cercetători.
         § 2. Cercetătorii adună voturile şi în faţa preşedintelui alegerii examinează dacă numărul biletelor corespunde cu numărul alegătorilor, purced la însuşi scrutinul voturilor şi dezvăluie câte voturi a primit fiecare.
         § 3. Dacă numărul voturilor nu este egal cu numărul alegătorilor, alegerea este nulă.
         § 4. Imediat terminat fiecare scrutin, sau după sesiune, dacă în aceeaşi sesiune au fost mai multe scrutine, buletinele vor fi distruse.
         § 5. Toate acţiunile alegerii vor fi descrise cu grijă de către cel care îndeplineşte funcţia de actuar şi, după ce au fost citite în faţa tuturor alegătorilor, vor fi semnate cel puţin de către acelaşi actuar, de către preşedinte şi de către cercetători şi vor fi păstrate în arhiva adunării.

Can. 956 - § 1. (= 119 ) În alegeri, dacă dreptul comun nu dispune altfel, are putere de lege ceea ce a plăcut părţii în majoritate absolută a celor prezenţi, dacă este prezentă partea majoritară a celor care trebuie fie convocaţi, sau, după două scrutine fără rezultat, părţii în majoritate relativă, în cel de-al treilea scrutin; însă, dacă după cel de-al treilea scrutin rezultă paritate de voturi, se consideră ales cel mai în vârstă, exceptând cazul în care alegerea este numai între clerici sau călugări, cazuri în care se consideră ales cel mai vechi în hirotonire sau, între călugări, cel mai vechi în prima profesiune.
         § 2. Preşedintele alegerii este cel care îl va proclama pe cel ales.

Can. 957 - § 1. (cf 177 § 1) Alegerea va fi intimată imediat celui ales, în scris sau prin alt mod legitim.
         § 2. Cel ales trebuie, în decurs de opt zile utile socotite de la primirea intimării, facă cunoscut preşedintelui grupului dacă acceptă sau nu alegerea; altfel alegerea nu are efect.
         § 3. Dacă cel ales nu acceptă, îşi pierde orice drept născut din alegere, iar alegerea nu este validată de o acceptare succesivă; acesta, însă, poate fi ales din nou; grupul trebuie purceadă la o nouă alegere, în decurs de o lună, socotită de la luarea la cunoştinţă a ştirii alegerii refuzate.

Can. 958 - (cf 178) Cel ales, prin acceptarea alegerii, dacă nu are nevoie de confirmare, dobândeşte imediat funcţia cu drept deplin, exceptând cazul în care dreptul prevede altfel; altfel nu dobândeşte decât dreptul de a pretinde confirmarea alegerii.

Can. 959 - § 1. (= 179 § 1) Cel ales, dacă alegerea are nevoie de confirmare, trebuie, în nu mai mult de opt zile socotite de la ziua acceptării alegerii, ceară personal sau prin altcineva confirmarea de la autoritatea competentă; altfel, este lipsit de orice drept rezultat din alegere, exceptând cazul în care dovedeşte a fost reţinut de un impediment just de la cererea confirmării.
         § 2. (cf 179 § 4) Înainte de primirea confirmării, celui ales nu îi este permis se amestece în administrarea funcţiei, iar actele făcute eventual de către acesta, sunt nule.

Can. 960 - § 1. (cf 179 § 2) Autorităţii competente, dacă îl socoteşte potrivit pe cel ales şi alegerea a fost făcută conform normei dreptului, nu îi este permisă negarea confirmării.
         § 2. După primirea confirmării, cel ales obţine funcţia cu drept deplin, exceptând cazul în care dreptul prevede altfel.
Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License