Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

CCEO

IntraText CT - Text

  • TITLUL XX DESPRE FUNCTII
    • CAPITOLUL I DESPRE PREVEDEREA CANONICA A FUNCTIILOR
      • Art. II Despre cerere
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

Art. II
Despre cerere

Can. 961 - (cf 180 § 1) Alegătorii, dacă alegerii celui pe care îl consideră mai potrivit şi pe care îl preferă i se opune un impediment canonic pentru care se poate obţine dispensă, o pot cere prin votul lor autorităţii competente, dacă dreptul nu prevede altfel.

Can. 962 - (181 § 1) Pentru ca o cerere aibă putere, se cer cel puţin două treimi din voturi; altfel se va purcede la alegere, ca şi cum nu s-ar fi făcut nimic.

Can. 963 - § 1. (= 182) Grupul trebuie trimită cât mai repede, nu mai târziu de opt zile, cererea către autoritatea competentă, căreia îi revine confirmarea alegerii; dacă această autoritate nu are puterea de a dispensa de la impediment şi vrea admită cererea, trebuie obţină dispensa de la autoritatea competentă; dacă nu se cere confirmarea, cererea trebuie trimisă autorităţii competente pentru a acorda dispensa.
         § 2. Dacă cererea nu a fost trimisă în timpul prescris, ea este nulă prin dreptul însuşi, iar grupul îşi pierde pentru acea dată dreptul de a alege, exceptând cazul în care se dovedeşte a fost împiedicat de un motiv just trimită cererea.
         § 3. Cel pentru care s-a făcut cererea nu dobândeşte nici un drept prin cerere; autoritatea competentă nu este obligată o admită.
         § 4. Alegătorii nu pot revoca cererea trimisă autorităţii competente.

Can. 964 - § 1. (= 183) Dacă cererea nu este admisă de autoritatea competentă, dreptul de alegere îi revine grupului.
         § 2. Admiterea cererii va fi intimată imediat celui pentru care s-a făcut cererea şi se va respecta can. 957, §§ 2 şi 3.
         § 3. Cel care acceptă cererea admisă obţine imediat funcţia cu drept deplin.
Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License