Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

CCEO

IntraText CT - Text

  • TITLUL XXIII DESPRE BUNURILE TEMPORARE ALE BISERICII
    • CAPITOLUL II DESPRE ADMINISTRAREA BUNURILOR BISERICESTI
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

CAPITOLUL II
DESPRE ADMINISTRAREA BUNURILOR BISERICEŞTI

Can. 1022 - § 1. (= 1276) Episcopul eparhial este cel care va supraveghea administrarea tuturor bunurilor bisericeşti, care se găsesc în limitele teritoriului eparhiei şi care nu sunt sustrase puterii sale de conducere, rămânând neschimbate titlurile legitime, care îi atribuie drepturi mai mari.
         § 2. Ierarhii, ţinând seama de drepturi, de obiceiuri legitime şi de împrejurări, se vor îngriji de organizarea oportună a întregii administraţii a bunurilor bisericeşti, prin emiterea unor instrucţiuni potrivite, în limitele dreptului comun şi ale dreptului particular al propriei Biserici sui iuris.

Can. 1023 - (cf 1279 § 1) Administrarea bunurilor bisericeşti ale unei persoane juridice, este de competenţa celui care o conduce în mod imediat, dacă dreptul nu dispune altfel.

Can. 1024 - § 1. (cf 1281 § 1) Administratorul bunurilor bisericeşti nu poate acţiona în mod valid, dacă acesta depăşeşte limitele şi modul administrării obişnuite, decât cu consimţământul autorităţii competente, dat în scris.
         § 2. În statute, vor fi determinate acţiunile care depăşesc limitele şi modul administrării obişnuite; dacă, însă, statutele tac în această privinţă, autoritatea căreia persoana juridică îi este imediat supusă are competenţa de a determina aceste acţiuni, după consultarea consiliului competent.
         § 3. Persoana juridică nu este obligată răspundă de acţiunile făcute în mod invalid de către administratori, decât ori de câte ori aceasta a fost avantajată.

Can. 1025 - (cf 1283) Înainte ca administratorul bunurilor bisericeşti intre în funcţie, trebuie:
          promită în faţa Ierarhului sau a delegatului acestuia că-şi va îndeplini cu fidelitate propria funcţie;
          semneze inventarul îngrijit, recunoscut de către Ierarh, al bunurilor bisericeşti încredinţate administrării lui.

Can. 1026 - (1283 ) Un exemplar al inventarului bunurilor bisericeşti se va păstra în arhiva persoanei juridice interesate, iar celălalt [exemplar] în arhiva curiei eparhiale; orice schimbare intervenită în patrimoniul stabil al aceleiaşi persoane juridice va fi adnotat în ambele exemplare.

Can. 1027 - Autorităţile trebuie se îngrijească astfel ca administratorii bunurilor bisericeşti prezinte garanţii potrivite, valabile din punct de vedere al dreptului civil, pentru ca Biserica nu fie păgubită din cauza morţii administratorilor sau a încetării funcţiei lor.

Can. 1028 - § 1. (= 1284) Toţi administratorii bunurilor bisericeşti sunt obligaţii să-şi îndeplinească funcţia cu atenţia unui bun tată de familie.
         § 2. De aceea, trebuie mai ales:
          fie atenţi ca nu cumva bunurile bisericeşti încredinţate grijii lor se distrugă în vreun fel, sau sufere vreo stricăciune şi, în acest scop, ori de câte ori e necesar, încheie contracte de asigurare;
          respecte normele dreptului canonic şi civil precum şi cele care au fost impuse de fondator sau donator, sau de către autoritatea competentă, dar mai ales se îngrijească ca nu cumva din nerespectarea legilor civile rezulte o daună pentru Biserică;
          pretindă cu grijă şi la timpul potrivit veniturile şi câştigurile bunurilor, iar încasările le păstreze în deplină siguranţă şi le folosească conform intenţiei fondatorului sau a normelor legitime;
          se îngrijească astfel ca dobânda care trebuie plătită după împrumuturi sau ipoteci fie plătită la timpul stabilit, iar capitalul datorat fie restituit în mod potrivit;
          investească banii care depăşesc cheltuielile şi pot fi investiţi în mod util, cu consimţământul Ierarhului, în scopurile Bisericii sau a persoanei juridice;
          ţină în ordine registrele de intrare şi de ieşire;
          facă o dare de seamă administrativă la sfârşitul fiecărui an;
          aranjeze şi păstreze în arhivă documentele pe care se bazează drepturile persoanei juridice asupra bunurilor bisericeşti, iar copia lor autentificată, acolo unde acestea se pot obţine cu uşurinţă, le depună în arhiva curiei eparhiale.
         § 3. Se recomandă cu stăruinţă ca administratorii bisericeşti întocmească în fiecare an un plan de venituri şi cheltuieli; dreptul particular poate impună aceasta şi determine mai detaliat felul în care fie prezentat.

Can. 1029 - (cf 1285) Administratorul bunurilor bisericeşti nu va face donaţii din bunurile mobile care nu aparţin patrimoniului stabil, decât modeste, conform obiceiului legitim, pentru o cauză justă de pietate sau caritate.

Can. 1030 - (= 1286) Administratorul bunurilor bisericeşti:
          va respecta cu desăvârşire, în angajarea de opere, şi dreptul civil referitor la muncă şi viaţă socială, conform principiilor transmise de Biserică;
          va da celor care prestează opera pe bază de contract o retribuţie justă, astfel încât aceştia poată prevedea corespunzător nevoilor proprii şi familiilor lor.

Can. 1031 - § 1. (cf 1287 § 1) Respingându-se obiceiul contrar, administratorul bunurilor bisericeşti trebuie prezinte Ierarhului în fiecare an o dare de seamă a administraţiei.
         § 2. Administratorul bunurilor bisericeşti va da socoteală, în mod public, despre bunurile temporare care se oferă Bisericii, conform modului stabilit de dreptul particular, exceptând cazul în care Ierarhul locului, dintr-o cauză gravă, a stabilit altfel.

Can. 1032 - (cf 1288) Administratorul bunurilor bisericeşti nu va introduce şi nu va intenta proces în numele persoanei juridice în forul civil decât cu permisiunea Ierarhului propriu.

Can. 1033 - (cf 1289 b) Administratorul bunurilor bisericeşti, care şi-a părăsit arbitrar funcţia sau sarcina, este obligat la restituire, dacă datorită demiterii sale arbitrare Biserica a suferit daune.
Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License