Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

CCEO

IntraText CT - Text

  • TITLUL XXIV DESPRE JUDECATI ÎN GENERAL
    • CAPITOLUL II DESPRE SLUJITORII TRIBUNALELOR
      • Art. II Despre promotorul dreptatii, despre aparatorul legaturii si despre notar
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

Art. II
Despre promotorul dreptăţii, despre apărătorul legăturii şi despre notar

Can. 1094 - (1430) Pentru cauzele contencioase în care binele public poate fi în pericol precum şi pentru cauzele penale, va fi constituit în eparhie un promotor al dreptăţii care este obligat prevadă binele public.

Can. 1095 - § 1. (= 1431) În cauzele contencioase, Episcopul eparhial este cel care judecă dacă binele public este sau nu în pericol, exceptând cazul în care intervenţia promotorului dreptăţii este prescrisă de drept, sau este în mod evident necesară, având în vedere natura lucrurilor.
         § 2. Dacă în precedentul grad de judecată a intervenit promotorul dreptăţii, intervenţia sa se presupune necesară şi în gradele ulterioare.

Can. 1096 - (= 1432) Pentru cauzele referitoare la nulitatea sacrei hirotoniri, sau nulitatea căsătoriei ori dezlegarea sa, se va constitui în eparhie un apărător al legăturii, care este obligat se opună şi expună tot ceea ce se poate prezenta în mod raţional împotriva nulităţii sau dezlegării.

Can. 1097 - (= 1433) În cauzele în care se cere prezenţa promotorului dreptăţii sau a apărătorului legăturii, dacă aceştia nu au fost citaţi, actele sunt nule, exceptând cazul în care, fără a fi citaţi, în realitate aceştia au intervenit, sau cel puţin înaintea sentinţei au putut să-şi îndeplinească funcţia lor, examinând actele.

Can. 1098 - (= 1434) Dacă dreptul comun nu prevede în mod expres altfel:
          de fiecare dată când legea prescrie ca judecătorul audieze părţile sau pe una dintre ele, vor fi audiaţi şi promotorul dreptăţii şi apărătorul legăturii, dacă intervin în judecată;
          de fiecare dată când se cere instanţa unei părţi pentru ca judecătorul poată lua o decizie referitoare la ceva, instanţa promotorului dreptăţii sau a apărătorului legăturii care intervin în judecată, are aceeaşi putere.

Can. 1099 - § 1. (cf 1435) Episcopul eparhial este cel care îi numeşte pe promotorul dreptăţii şi pe apărătorul legăturii; în tribunalele care nu sunt eparhiale, aceiaşi sunt numiţi conform normei statutelor tribunalului, dacă dreptul nu prevede altfel.
         § 2. (= 1435) Promotorul dreptăţii şi apărătorul legăturii vor fi credincioşi creştini cu faimă integrală, doctori sau cel puţin licenţiaţi în drept canonic, stimaţi prin prudenţa şi râvna pentru dreptate.

Can. 1100 - § 1. (= 1436) Aceeaşi persoană, dar nu în aceeaşi cauză, îşi poate desfăşura funcţia de promotor al dreptăţii şi pe cea de apărător al legăturii.
         § 2. Promotorul dreptăţii şi apărătorul legăturii pot fi constituiţi fie pentru toate cauzele, fie pentru fiecare cauză în parte; aceştia pot fi, însă, înlăturaţi de către Episcopul eparhial dintr-o cauză dreaptă.

Can. 1101 - § 1. (= 1437 § 1) În orice proces va interveni notarul, astfel încât vor fi considerate nule actele care nu sunt semnate de el.
         § 2. Actele pe care le întocmesc notarii au credibilitate publică.
Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License