Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

CCEO

IntraText CT - Text

  • TITLUL XXIV DESPRE JUDECATI ÎN GENERAL
    • CAPITOLUL VII DESPRE RECLAMANT SI PÂRÂT
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

CAPITOLUL VII
DESPRE RECLAMANT ŞI PÂRÂT

Can. 1134 - (= 1476) Oricine, botezat sau nebotezat, poate acţiona în judecată; partea chemată legitim [în judecată] trebuie răspundă.

Can. 1135 - (= 1474) Chiar dacă reclamantul sau pârâtul şi-au constituit un procurator sau un avocat, totuşi sunt întotdeauna obligaţi fie prezenţi în persoană la judecată, când o prescrie dreptul sau judecătorul.

Can. 1136 - § 1. (= 1478) Minorii şi cei care sunt lipsiţi de uzul raţiunii pot sta la judecată doar prin intermediul părinţilor, tutorilor sau curatorilor.
         § 2. Dacă judecătorul consideră drepturile acestora sunt în conflict cu drepturile părinţilor, tutorilor sau curatorilor lor, sau aceştia nu pot tutela îndeajuns drepturile acestora, vor sta la judecată printr-un tutore sau curator constituit de judecător.
         § 3. Însă în cauzele spirituale şi în cele conexate cu cele spirituale, dacă minorii au ajuns la uzul raţiunii, pot acţiona şi răspunde fără consimţământul părinţilor, sau tutorilor şi chiar prin ei înşişi dacă au împlinit vârsta de paisprezece ani; altfel, prin tutorele constituit de judecător.
         § 4. Cei cărora le este interzisă administrarea bunurilor şi cei slabi de minte pot sta la judecată prin ei înşişi numai pentru a răspunde de propriile delicte sau la prescrierea judecătorului; în celelalte cazuri trebuie acţioneze şi răspundă prin curatorii lor.

Can. 1137 - (= 1479) Ori de câte ori un tutore sau un curator este constituit de autoritatea civilă, acesta poate fi admis de către judecătorul bisericesc după ce l-a audiat, pe cât posibil, pe Episcopul eparhial al celui care i-a fost dat; dacă, însă, nu are sau dacă nu se consideră admisibil, judecătorul însuşi va numi un tutore sau un curator pentru cauza respectivă.

Can. 1138 - § 1. (= 1480 § 1) Persoanele juridice vor sta la judecată prin reprezentanţii lor legitimi.
         § 2. Ori de câte ori sunt în pericol bunurile pentru a căror înstrăinare se cere consimţământul, sfatul sau permisiunea cuiva, acelaşi consimţământ, sfat sau permisiune se cere şi pentru introducerea sau contestarea litigiului.
         § 3. În caz de lipsă sau neglijenţă a reprezentantului, Ierarhul poate apară în justiţie, personal sau prin altcineva, în numele persoanelor juridice care sunt sub puterea sa.
Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License