Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

CCEO

IntraText CT - Text

  • TITLUL XXV DESPRE JUDECATA CONTENCIOASA
    • CAPITOLUL I DESPRE JUDECATA CONTENCIOASA OBISNUITA
      • Art. II Despre citatie si despre intimarea sau notificarea actelor judiciare
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

Art. II
Despre citaţie şi despre intimarea sau notificarea actelor judiciare

Can. 1190 - § 1. (= 1507) În decretul prin care se admite cererea reclamantului de introducere a litigiului, judecătorul sau preşedintele tribunalului trebuie cheme în judecată, adică citeze celelalte părţi pentru contestarea litigiului, stabilind dacă acestea trebuie răspundă în scris sau se prezinte în faţa sa, pentru a se pune de acord asupra dubiilor; dacă, însă, din răspunsurile lor scrise consideră este necesară convocarea părţilor, poate decide astfel printr-un nou decret.
         § 2. Dacă cererea de introducere a litigiului este considerată admisă conform normei can. 1189, decretul de citare în judecată trebuie fie emis în decurs de douăzeci de zile de la cererea despre care se vorbeşte în acest canon.
         § 3. Dacă, însă, părţile se prezintă în fapt în faţa judecătorului pentru a trata cauza, nu se cere citaţie, iar notarul va indica în acte părţile au apărut în judecată.

Can. 1191 - § 1. (= 1508) Decretul de citare în judecată trebuie fie comunicat imediat pârâtului şi în acelaşi timp notificat celorlalţi care trebuie se prezinte.
         § 2. La citaţie se va anexa cererea de introducere a litigiului, exceptând cazul în care judecătorul consideră , pentru o cauză gravă, nu trebuie notificată părţii înainte ca aceasta depună în judecată.
         § 3. Dacă acţiunea este intentată împotriva celui care nu are liberul exerciţiu al drepturilor sale, sau libera administrare a bunurilor asupra cărora se poartă litigiul, citaţia trebuie intimată celui prin care acesta poate sta în judecată conform normei dreptului.

Can. 1192 - § 1. (= 1509) Intimarea sau notificarea citaţiilor, decretelor, sentinţelor şi a altor acte judiciare trebuie făcută prin poştă, cu confirmare de primire sau în alt fel, cel mai sigur posibil, respectând legile dreptului particular.
         § 2. Despre faptul intimării sau notificării şi despre modul lor, trebuie rezulte din acte.
         § 3. (= 1510) Partea chemată, care refuză primirea citaţiei sau împiedică să-i parvină citaţia, se consideră citată în mod legitim.

Can. 1193 - (= 1511) Dacă citaţia nu a fost intimată în mod legitim, actele procesului sunt nule, exceptând cazul în care, în pofida tuturor, partea s-a prezentat pentru desfăşurarea cauzei.

Can. 1194 - (= 1512) Dacă citaţia a fost intimată legitim sau părţile s-au prezentat în faţa judecătorului pentru tratarea cauzei:
          chestiunea încetează mai fie integră;
          cauza devine proprie acelui judecător sau tribunal, de altfel competent, în faţa căruia a fost instituită acţiunea;
          puterea delegată este stabilită pentru judecătorul delegat, astfel încât aceasta nu se pierde când încetează dreptul celui care l-a delegat;
          se întrerupe prescrierea, exceptând cazul în care este stabilit altfel;
          începe instanţa litigiului, şi de aceea se aplică imediat principiul conform căruia în cursul litigiului nu se introduce nimic nou.
Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License