Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

CCEO

IntraText CT - Text

  • TITLUL XXV DESPRE JUDECATA CONTENCIOASA
    • CAPITOLUL I DESPRE JUDECATA CONTENCIOASA OBISNUITA
      • Art. VI Despre cauzele incidentale
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

Art. VI
Despre cauzele incidentale

Can. 1267 - (= 1587) Este vorba de o cauză incidentală ori de câte ori, instanţa litigiului fiind începută, se propune o chestiune care, chiar dacă nu este cuprinsă în mod expres în cererea de introducere a litigiului, totuşi ţine atât de mult de cauză încât trebuie rezolvată de cele mai multe ori înaintea chestiunii principale.

Can. 1268 - (= 1588) Cauza incidentală se propune în scris sau oral, indicând legătura care există între aceasta şi cauza principală, în faţa judecătorului competent pentru definirea cauzei principale.

Can. 1269 - § 1. (= 1589) Judecătorul, după ce a primit cererea şi a audiat părţile, va defini cât mai expeditiv dacă chestiunea incidentală propusă are temei şi o legătură cu cauza principală, sau dacă, din contră, trebuie respinsă de la început, iar dacă o admite, va decide dacă este atât de gravă încât trebuie fie rezolvată prin sentinţă interlocutoare sau prin decret.
         § 2. Dacă însă consideră chestiunea incidentală nu se va rezolva înaintea sentinţei definitive, va decide fie luată în considerare când se va defini cauza principală.

Can. 1270 - § 1. (= 1590) Dacă o chestiune incidentală trebuie rezolvată prin sentinţă, se vor respecta canoanele despre judecăţile contencioase sumare, exceptând cazul în care, ţinând cont de gravitatea lucrului, judecătorul consideră altfel.
         § 2. Dacă însă trebuie rezolvată prin decret, tribunalul o poate încredinţa auditorului sau preşedintelui.

Can. 1271 - (= 1591) Înaintea încheierii cauzei principale, judecătorul sau tribunalul poate, pentru un motiv just, revoce sau refacă decretul sau sentinţa interlocutoare, fie la stăruinţa unei părţi, fie din oficiu, după ce a audiat părţile.

Despre părţile ce nu se prezintă

Can. 1272 - § 1. (= 1592) Dacă pârâtul citat nu s-a prezentat şi nu a adus o motivaţie corespunzătoare privind absenţa sa, sau dacă nu a răspuns conform normei can. 1190, § 1, judecătorul, printr-un decret, îl va declara absent de la judecată şi va decide astfel încât cauza să-şi urmeze cursul, respectând cele de respectat, şi va proceda până la sentinţa definitivă şi la executarea sa.
         § 2. Înainte de emiterea acestui decret, trebuie rezulte, chiar printr-o nouă citaţie, dacă este necesar, citaţia a fost făcută în mod legitim şi i-a parvenit în timp util pârâtului.

Can. 1273 - § 1. (= 1593) Dacă ulterior pârâtul s-a prezentat la judecată sau a dat răspunsul său înaintea definitivării cauzei, poate aduce concluziile şi probele sale, rămânând neschimbat can. 1283; totuşi, judecătorul va veghea ca judecata nu se prelungească dinadins, prin întârzieri prea lungi, ce nu sunt necesare.
         § 2. Chiar dacă pârâtul nu s-a prezentat sau nu a dat răspuns înaintea definitivării cauzei, poate se folosească de atacul împotriva sentinţei; dacă însă dovedeşte a fost reţinut de o piedică legitimă, pe care nu a putut-o dovedi mai repede fără vina sa, se poate folosi de cererea de nulitate.

Can. 1274 - Dacă reclamantul nu s-a prezentat în ziua şi la ora fixată pentru contestarea litigiului şi nici nu a furnizat o scuză potrivită:
          judecătorul îl va cita din nou;
          dacă reclamantul nu se prezintă după a doua citaţie, se presupune a renunţat la instanţa litigiului;
          dacă însă vrea apară ulterior în proces, se va respecta can. 1273.

Can. 1275 - § 1. (= 1595) Partea absentă de la judecată, care nu a demonstrat o piedică justă, este obligată plătească cheltuielile de judecată făcute datorită absenţei sale precum şi, dacă este necesar, plătească indemnizaţia celeilalte părţi.
         § 2. Dacă atât reclamantul cât şi pârâtul au fost absenţi de la judecată, fiecare din ei răspunde pentru sine însuşi de plata integrală a cheltuielilor de judecată.

Despre intervenţia unui terţ în cauză

Can. 1276 - § 1. (= 1596) Cel care este interesat, poate fi admis intervină într-o cauză, în orice grad al judecăţii, fie ca parte ce-şi apără propriul drept, fie ca accesoriu, pentru a ajuta una din părţi.
         § 2. Pentru a fi admis însă, trebuie prezinte judecătorului, înainte de concluzionare, în cauză, o cerere în care demonstreze pe scurt dreptul său de a interveni.
         § 3. Cel care intervine într-o cauză trebuie fie admis în acea stare a judecăţii în care se găseşte cauza; după ce i s-a acordat un termen scurt şi anulator pentru a-şi prezenta dovezile dacă cauza a ajuns la faza probatoare.

Can. 1277 - (= 1597) Judecătorul, după ce a audiat părţile trebuie cheme la judecată un terţ, a cărui intervenţie pare necesară.

Despre tentative în cursul litigiului

Can. 1278 - Tentativa este un act prin care, în cursul litigiului, se modifică ceva de către una dintre părţi împotriva celeilalte, sau de judecător împotriva uneia dintre părţi sau a ambelor, care aduce unei părţi un prejudiciu şi contra sa, fie referitor la materia judecăţii, fie referitor la drepturile procesuale, dacă nu se admite de dreptul însuşi această înnoire.

Can. 1279 - Tentativa este nulă prin dreptul însuşi, pentru care judecătorul trebuie dispună revocarea sa; se poate totuşi însănătoşi de dreptul însuşi dacă în decurs de o lună de la ziua în care a luat la cunoştinţă de tentativă, nu i se propune judecătorului chestiunea.

Can. 1280 - Chestiunile privind tentativele trebuie definite cât mai expeditiv de către judecătorul cauzei principale, dacă tentativa a fost îndeplinită de una din părţi; însă, dacă judecătorul însuşi a îndeplinit tentativa, de către tribunalul de apel.
Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License