Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

CCEO

IntraText CT - Text

  • TITLUL II DESPRE BISERICILE SUI IURIS SI DESPRE RITURI
    • CAPITOLUL II DESPRE PASTRAREA RITURILOR
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

CAPITOLUL II
DESPRE PĂSTRAREA RITURILOR

Can. 39 - Riturile Bisericilor orientale, ca patrimoniu al Bisericii universale a lui Hristos în care străluceşte tradiţia care derivă de la Apostoli, prin intermediul Părinţilor şi care afirmă divina unitate în varietate a credinţei catolice, trebuie fie respectate şi promovate cu religiozitate.

Can. 40 - § 1. Ierarhii care prezidează Bisericile sui iuris şi toţi ceilalţi Ierarhi trebuie se îngrijească cu maxima sârguinţă de păstrarea fidelă şi de respectarea exactă a ritului propriu şi nu admită schimbări în acesta decât din motive de progres organic al acestuia, ţinând seama de bunăvoinţa reciprocă şi de unitatea creştinilor.
         § 2. Toţi ceilalţi clerici şi membri ai institutelor de viaţă consacrată sunt obligaţi respecte cu fidelitate ritul propriu şi dobândească o mai bună cunoaştere şi o respectare tot mai perfectă a acestuia.
         § 3. Chiar şi ceilalţi credincioşi creştini trebuie se îngrijească de cunoaşterea şi preţuirea propriului rit şi sunt obligaţi îl respecte oriunde, cu excepţia cazul în care ceva este exclus de drept.

Can. 41 - Credincioşii creştini ai oricărei Biserici sui iuris, chiar şi cei ai Bisericii latine, care prin funcţie, minister sau însărcinare au relaţii frecvente cu credincioşii creştini ai unei alte Biserici sui iuris, trebuie fie pregătiţi cu grijă în ceea ce priveşte cunoaşterea şi cultivarea ritului acelei Biserici, în raport cu importanţa funcţiei, a ministerului sau a însărcinării de îndeplinit.
Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License