Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library
Sint Benedictus
BenedictusRegel

IntraText CT - Text

  • Hoofdstuk 27 HOEZEER DE ABT BEZORGD MOET ZIJN VOOR HEN DIE IN DE BAN ZIJN
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

Hoofdstuk 27 HOEZEER DE ABT BEZORGD MOET ZIJN VOOR HEN DIE IN DE BAN ZIJN

 

1   De grootste zorg moet de abt besteden aan de broeders die misdoen, omdat "niet de gezonden een geneesheer nodig hebben maar de zieken".

2   En daarom moet hij alleszins als een verstandig arts te werk gaan: hij stuurt "senpecten" uit, dat wil zeggen ervaren en wijze broeders,

3   die de wankele broeder als het ware in het geheim komen bemoedigen en opwekken om nederig voldoening te brengen. Zij moeten hem bemoedigen, "opdat hij niet door al te grote droefheid overmand worde",

4   maar zoals de Apostel verder zegt: "De liefde voor hem moet nog groeien", en door allen moet voor hem gebeden worden.

5   De abt moet immers met de uiterste zorg ervoor waken en zich met al zijn ijver en scherpzinnigheid ervoor inzetten, om geen enkel van de schapen, die hem zijn toevertrouwd te laten verloren gaan.

6   Want hij moet goed weten, dat hij de zorg voor zieke zielen op zich genomen heeft en geen heerschappij voor gezonden,

7   en hij vreze de dreigende uitspraak van de profeet, waardoor God zegt: "Wat u vet toescheen, hebt ge gehouden, en wat zwak was hebt ge verstoten".

8   Laat hij het liefdevol voorbeeld van de goede Herder navolgen, die negen-en-negentig schapen in de bergen achterliet om het ene schaap, dat verdwaald was, te gaan zoeken.

9   Met diens zwakheid had Hij zoveel medelijden, dat Hij het op zijn heilige schouders wilde nemen om het zo naar de kudde terug te dragen.

 

 
Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License