Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library
Concilio Vaticano II
Unitatis redintegratio

IntraText CT - Text

  • Kapittel I: Katolske prinsipper for det økumeniske arbeid
      • 3
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

3. Allerede fra begynnelsen av oppsto der visse splittelser innenfor denne ene og udelte Kirke 15, og apostelen Paulus fordømmer dem i skarpordelag 16. I de senere århundrer mere vidtrekkende stridigheter dagens lys, og forholdsvis store grupper ble adskilt fra det hele fellesskap med den katolske Kirke. Ofte hadde representanter for begge de stridende parter skyld i splittelsen. lar det seg ikke gjøre å legge skylden for adskillelsen dem som i dag blir født og opplært i troen Kristus innenfor slike kirkesamfunn: De er tvert om gjenstand for den katolske Kirkes broderlige aktelse og kjærlighet. De som tror Kristus og har mottatt en gyldig dåp, etableres nemlig dermed i et visst fellesskap med den katolske Kirke, om enn dette ikke er fullkomment. Mange og ofte alvorlige hindringer stiller seg nok fremdeles i veien for det fulle kirkelige fellesskap. De skyldes forskjellige motsetninger mellom disse kristne og den katolske Kirke i lærespørsmål og i oppfatningen av Kirken, av og til også i disiplinære spørsmål, og det er nettopp den økumeniske bevegelses mål å overvinne disse hindringer. Ikke desto mindre blir de som rettferdiggjøres ved troen i dåpen, innlemmet i Kristus 17, og bærer derfor med full rett navnet «kristne» samme tid som de med like god grunn betraktes som brødre i Herren av den katolske Kirkes barn 18.

Tar man dessuten i øyesyn de faktorer eller positive elementer som til sammen gir selve Kirken vekst og liv, står det fast at noen, ja, mange og viktige blant dem også kan finnes utenfor den katolske Kirkes synlige grenser: Guds skrevne ord, nådens liv, troen, håpet og kjærligheten sammen med andre gaver fra Den Hellige Ånd og en del synlige elementer. Alt dette, som har sitt opphav i Kristus og fører til ham, hører prinsipielt hjemme i Kristi ene Kirke.

Hos våre adskilte brødre utføres også ikke hellige handlinger som hører til den kristne religion. De er uten tvil egnet til virkelig å frembringe nådens liv - forskjellig vis i henhold til den enkelte kirkes eller menighets situasjon -, og de sies å være i stand til å åpne adgangen til frelsens fellesskap.

Til tross for de mangler vi tror de lider av, savner de adskilte kirker 19 eller kirkesamfunn ingen måte vekt eller betydning i frelsens mysterium. Kristi Ånd har nemlig ikke vegret seg for å bruke dem som midler til frelse, midler som henter sin kraft fra den nådens og sannhetens fylde som er blitt betrodd den katolske Kirke.

Dette betyr ikke at våre adskilte brødre - enten man betrakter dem enkeltvis eller som menigheter og kirkesamfunn - besitter den enhet som Jesus Kristus har villet gi alle dem som han føder ny og skjenker sitt eget liv med det ene legeme og det nye liv som mål, den enhet som de hellige Skrifter og Kirkens ærverdige tradisjon bekjenner seg til. For den hele fylde av midler til frelse kan bare nåes ved Kristi katolske Kirke, den som er den universelle hjelp til frelsen. Vi tror nemlig at det er til apostelkollegiet alene, hvor Peter har forsete, at Herren har betrodd den nye pakts samtlige rikdommer, for at der skulle dannes et eneste Kristi legeme jorden hvor alle som en eller annen måte alt er knyttet til Guds folk, fullt ut skal innlemmes. lenge det vandrer her nede vokser dette folk, til tross for at det ennå i sine lemmer er utsatt for a synde, og det ledes kjærlig av Gud, ifølge Hans uransakelige beslutninger, inntil det i glede når frem til den evige herlighets fylde i det himmelske Jerusalem.




15

Kfr. 1. Kor. 11, 18-19; Gal. 1, 6-9; 1. Joh. 2, 18-19.



16

Kfr. 1. Kor. 1, 11 ff.; 11, 22.



17

Kfr. Kirkemøtet i Firenze, 8. sesjon (1439), Dekret Exultate Deo: Mansi 31, 1055 A.



18

Kfr. St. Augustin, In Ps. 32, Enarr. II, 29; PL 36, 299.



19

Kfr. 4. Laterankonsil (1215), 4. konstitusjon: Mansi 22, 990; 2. kirkemøte i Lyon (1274), Mikael Paleologs trosbekjennelse: Mansi 24, 71 E; Kirkemøtet i Firenze, 6. sesjon (1439), Defin. Laetentur caeli: Mansi 31, 1026 E.






Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License