Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library |
Ioannes Paulus PP. II Redemptoris Mater IntraText CT - Text |
37. Kirken, som fra sin jordiske veistreknings begynnelse følger den slik Guds Mor har gått den, gjentar etter hennes forbilde på ny og på ny Magnifikats ord. I Jomfruens dype tro da engelen forkynte sitt budskap og da hun besøkte Elisabet, øser Kirken sannheten om paktens Gud: om Gud som er allmektig og gjør «store ting» mot mennesket; for «hellig er hans navn». I Magnifikat erkjenner den at synden som står ved begynnelsen av mannens og kvinnens jordiske historie, vantroens synd, den synd å ha så «lite tro» (kfr. Mt. 14,31) til Gud, er beseiret like til bunns. Imot den mistanken som «løgnens far» (kfr. Joh. 8,44) lot spire frem i Evas, den første kvinnes hjerte, forkynner Maria, som tradisjonen ofte kaller «den nye Eva» [91] og «de levendes sanne Mor» [92], med kraft den lysende sannhet om Gud: om den hellige og allmektige Gud, som fra begynnelsen av er enhver åndsgaves kilde (kfr. 1. Kor. 12), og som har gjort «store ting» (Luk. 1,49). Ved skapelsesakten gir Gud nettopp denne gave, å være til, til alt som er. Idet han skaper mennesket, gir han det det verd å være hans bilde og lignelse, og dette på særskilt vis, sammenlignet med alle jordens skapninger ellers. Og til tross for menneskets synd, lar Gud seg ikke stanse når det gjelder dette: hans villighet til å gi ; han gir seg som gave i sin Sønn: «Ja, så høyt elsket Gud verden, at han gav sin enbårne Sønn». Maria står som det første vitnet om denne vidunderlige sannhet, som kommer til å vise sin virkelighet i hennes Sønns gjerninger og ord (kfr. Ap.gj. 1,1), og endegyldig ved hans kors og ved hans oppstandelse.
Kirken som også under «prøvelser og trengsler» uten opphør gjentar Magnifikats ord sammen med Maria, blir selv styrket av den mektige sannhet om Gud, slik denne sannhet den gang ble forkynt av Maria med en så gjennomført enkelhet, og den vil gjerne ved hjelp av denne sannhet om Gud samtidig kaste lys over de vanskelige og ofte så innfløkte veier som kjennetegner menneskets jordiske liv. Kirkens pilegrimsferd mot slutten av det annet kristne årtusen, inneholder et nytt oppdrag og et nytt kall. Kirken følger ham som sa om seg selv: «Herren har sendt meg med gledesbud til de fattige» (kfr. Luk. 4,18), og den har fra slekt til slekt søkt å virkeliggjøre denne sendelse, og gjør det den dag i dag.
Kirkens kjærlighet først og fremst til de fattige kommer på en gripende måte klart frem i Marias Magnifikat. Paktens Gud som Jomfruen fra Nasaret besynger i sitt hjertes jublende sang, sier hun samtidig dette om: «De mektige har han støtt ned fra tronen, og opphøyet de ringe», og: «De sultne har han mettet med goder, og sendt tomhendte fra seg de rike»; han har «spredt de hovmodige for alle vinder», og viser «miskunn mot dem som frykter ham». Maria er dypt gjennomtrengt av ånden fra «Herrens fattige», som i salmenes bønn venter sin frelse hos Gud som de setter sitt håp til (kfr. Salmene 25; 31; 35; 55). Hun forkynner jo frelseshemmelighetens ankomst - hans komme som er de fattiges Messias (kfr. Jes. 11,4, 61,1; Luk. 4,18). Idet Kirken øser fra Marias hjerte, fra hennes dype tro slik den kommer til uttrykk i Magnifikats ord, blir den seg stadig på ny bedre bevisst, at man ikke kan skille sannheten om Gud som Frelser, om Gud som er enhver gaves kilde, fra forkynnelsen av hans kjærlighet først og fremst til de fattige og lavtstilte. Denne sannhet er det Magnifikat besynger, hvorpå den får skikkelse i Jesu ord og gjerninger.
Kirken vet altså - og i vår tid øker bevisstheten om dette på en helt særskilt måte - at disse to elementene som allerede er til stede i Magnifikat, ikke lar seg skille fra hverandre; ja, den vet også at den omhyggelig må sørge for å understreke den betydning som de «fattige» og «prioriteringen av de fattige» har i den levende Guds Ord. Her dreier det seg om temaer og problemer som er nært knyttet til den kristne forståelse av frihet og av befrielse. Helt og holdent avhengig av Gud som hun er, og ved sin tro helt og holdent innsiktet mot Ham, er Maria ved sin Sønns side det mest fullkomne bilde på menneskehetens og kosmosets frihet og befrielse. Kirken må skue hen på Maria som er dens Mor og forbilde, for i fullt omfang å forstå innholdet av sin egen sendelse». [93]