Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Den Katolske Kirkes Katekisme

IntraText CT - Text

  • Første hoveddel: Trosbekjennelsen
    • Annen del: Den kristne trosbekjennelse - Troens symboler
      • Første kapitel: Jeg tror på Gud Fader
        • 1. artikkel: "Jeg tror på Gud Fader, den Allmektige, himmelens og jordens Skaper"
          • 2. avsnitt: Faderen
            • III. Den Hellige Treenighet i troslæren
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

III. Den Hellige Treenighet i troslæren

Dannelsen av Treenighetsdogmet

249, Den Hellige Treenighet som åpenbart sannhet, har helt fra begynnelsen av vært grunnvollen i Kirkens levende tro, særlig ved dåpen. Den kommer til uttrykk i dåpens trosregel, den utmyntes i forkynnelsen, i katekesen og i Kirkens bønn. Vi finner Treenighetsformuleringer allerede i de apostoliske skrifter, slik som denne, som også brukes i den eukaristiske liturgi: "Vår Herres Jesu Kristi nåde, Guds kjærlighet og Den Hellige Ånds samfunn være med dere alle" (2 Kor 13, 13).

250I løpet av de første århundrer forsøkte Kirken å uttrykke sin tro Treenigheten med større nøyaktighet, både for å utdype sin egen trosforståelse og for å forsvare den mot vranglære. Dette arbeidet ble utført av de første konsiler, godt hjulpet av Kirkefedrenes teologiske utdypelse, og støttet av det kristne folks trosskjønn.

251For å uttrykke Treenighetsdogmet måtte Kirken utarbeide en egen terminologi ved hjelp av uttrykk hentet fra filosofien, slik som "vesen" (substantia, ousia), "person" (persona, hypostasis), "forhold" (relatio), osv. Den underkastet ikke dermed troen menneskelig visdom, men gav en ny og til da uhørt mening til begreper som også skulle betegne et uutsigelig mysterium, "uendelig hevet over alt vi kan fatte etter menneskers mål".

252Kirken benytter seg av begrepet "vesen" ("substantia", av og til også kalt "essentia" eller "natur"for å betegne guddommens enhet, av begrepet "person" eller "hypostase" for å betegne Faderen, Sønnen og Den Hellige Ånd som reelt forskjellige, begrepet "forhold" (relatio) for å si at forskjellene mellom dem ligger i de ulike innbyrdes forhold personene imellom.

Treeenighetsdogmet

253, Treenigheten er En. Vi bekjenner ikke tre guder, men én Gud i tre personer: "Treenigheten av ett og samme vesen" (triada homoousion). De guddommelige personer deler ikke den ene guddom opp seg imellom, men hver av dem er fullt og helt Gud: "Faderen er det samme som Sønnen, Sønnen det samme som Faderen, Faderen og Sønnen det samme som Den Hellige Ånd, det vil si: av natur én Gud". "Hver av de tre personer er virkelig dette, det vil si det guddommelig vesen (substantia), væren (essentia) eller natur".

254, De guddommelige personer er innbyrdes reelt forskjellige. "Han er ikke én Gud en slik måte at Han er ensom". "Fader", "Sønn" og "Hellig Ånd" er ikke ganske enkelt navn guddommens forskjellige modaliteter eller fremtredelsesformer, for de er innbyrdes reelt forskjellige: "For Faderen er ikke den samme som Sønnen, heller ikke er Sønnen den samme som Faderen, heller ikke er Den Hellige Ånd den samme som den som er Faderen eller Sønnen". De er innbyrdes forskjellige ved forskjellighet i opphavsforholdet: "Det er Faderen som føder, Sønnen som fødes, og Den Hellige Ånd som utgår". Guddommens enhet er trefoldig.

255De guddommelige personer forholder seg til hverandre. Den innbyrdes reelle forskjell mellom de guddommelige personer deler ikke opp Guds enhet, men grunner seg bare i de innbyrdes forskjellige forhold som de står i til hverandre: "I relasjonsbenevnelsene viser ordet "Fader" til Sønnen, "Sønn" til Faderen, og "Hellig Ånd" til begge; disse som i forhold til hverandre kalles tre personer, tror vi imidlertid har én natur eller ett vesen". For "alt er ett, der hvor det ikke er noe motsetningsforhold". "Takket være denne enhet er Faderen helt og holdent i Sønnen, helt og holdent i Den Hellige Ånd; Sønnen er helt og holdent i Faderen, helt og holdent i Den Hellige Ånd; Den Hellige Ånd er helt og holdent i Faderen, helt og holdent i Sønnen".

256, , St. Gregorius av Nasians, også kalt "teologen", sammenfatter troen Treenigheten følgende måte for katekumenene i Konstantinopel:

Fremfor alle ting ber jeg dere bevare denne skatt som jeg lever og kjemper for, som jeg vil med, den som får meg til å tåle meget ondt og kaste vrak meget godt, nemlig bekjennelsen til troen Faderen og Sønnen og Den Hellige Ånd. I dag betror jeg dere med den. I den vil jeg straks dykke dere ned i vannet og ta dere opp igjen. Jeg overgir den til dere til å ledsage og styre dere hele livet igjennom. Jeg overgir til dere den ene guddom og kraft som er én i tre, og som inneholder de tre hver sin måte, guddom uten forskjell i vesen eller natur, uten en høyere gradsforkjell som oppløfter eller en lavere som fornedrer. (...) Dette er tre uendeligheters uendelige samnatur. Hver er helt Gud, tatt for seg selv (...), Gud er de tre, tatt sammen (..). Ikke før begynner jeg å tenke enheten før jeg bades i trehetens lys. Ikke før begynner jeg å tenke treheten før enheten tar meg fatt...




Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License