Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Den Katolske Kirkes Katekisme

IntraText CT - Text

  • Første hoveddel: Trosbekjennelsen
    • Annen del: Den kristne trosbekjennelse - Troens symboler
      • Tredje kapitel: Jeg tror på Den Hellige Ånd
        • 9. artikkel: "den hellige katolske Kirke"
          • 1. avsnitt: Kirken i Guds plan
            • I. Navn og bilder på Kirken
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

1. avsnitt: Kirken i Guds plan

I. Navn og bilder Kirken

751Ordet "Ecclesia" ("Kirke") (gresk "ekklæsía" av ek-kalein, "å kalle ut") betyr "sammenkalling". Det brukes om folkeforsamlinger, vanligvis av religiøs karakter. Uttrykket blir ofte brukt i det greske Gammeltestamentet for å betegne det utvalgte folks forsamling i Guds nærvær, især samlingen Sinai hvor Israel tok imot loven og ble opprettet av Gud til å være Hans hellige folk. Ved å kalle seg "ekklæsía" viste den første menighet av dem som var kommet til tro Kristus, at de seg selv som arvtakere til denne forsamlingen. I den "kaller" Gud "sammen" sitt folk fra alle jordens ender. Betegnelsen Kyriakæ som church, Kirche, kirke er avledet av, betyr "den som hører Herren til".

752, , I kristen språkbruk betegner ordet "kirke" den liturgiske forsamling, men også lokalkirken eller hele kristenheten. Disse tre betydningene er i virkeligheten uløselig knyttet sammen. "Kirken" er det folk som Gud samler i hele verden. Den eksisterer i lokalkirkene og virkeliggjøres som liturgisk forsamling, fremfor alt i eukaristien. Den lever av Kristi Ord og Legeme og blir slik selv Kristi legeme.

Symboler Kirken

753, I Den Hellige Skrift finner vi en mengde bilder og skikkelser som står i forbindelse med hverandre, og gjennom hvilke åpenbaringen taler om Kirkens uuttømmelige mysterium. De bilder som er hentet fra Det Gamle Testamente, utgjør variasjoner over samme grunntema, nemlig "Guds folk". I Det Nye Testamente får alle disse bildene et nytt midtpunkt i og med at Kristus blir "høvding" for dette folket som fra av er Hans legeme. Rundt dette midtpunktet samles bilder "hentet fra gjeterens eller bondens hverdag, fra byggmesterens virke eller også fra familielivet og bryllupshøytiden".

754"For Kirken er fårestien, med en eneste og uomgjengelig port: Kristus. Den er også fåreflokken: Gud selv har forutsagt at Han skulle være dens hyrde; og selv om de ledes av menneskelige hyrder, blir de får som tilhører den allikevel ført og uavlatelig næret av Kristus selv, den gode hyrde og hyrdenes overhode, Han som har gitt sitt liv for fårene.

755Kirken er Guds åkerland eller åker (1 Kor 3, 9). denne åker vokser det gamle oljetre som har sin hellige rot i patriarkene, setet for den forsoning mellom jødene og folkeslagene som alt har funnet sted, og som skal finne sted. Kirken ble plantet av den himmelske gartner som en utvalgt vingård. Det sanne vintre er Kristus som gir liv og fruktbarhet til grenene, det vil si alle oss som ved Kirken blir i Ham. For uten Ham kan vi intet gjøre (Joh 15, 1-5).

756, , Ofte blir Kirken også kalt Guds bygning (1 Kor 3, 9). Herren selv har sammenlignet seg med den sten som bygningsmennene hadde vraket, men som er blitt hjørnesten (Matt 21, 42 par.). Kirken blir bygget av apostlene dette fundament (1 Kor 3, 11) som gir den fasthet og styrke. Flere navn smykker denne bygning: Guds hus (1 Tim 3, 15), for der bor Hans familie, en bolig for Gud i Ånden (Ef 2, 19-22), Guds bolig blant menneskene (Åp 21, 3), og først og fremst det hellige tempel som kirkefedrene lovpriser i dets avbilder, våre kirker av sten, og som liturgien med rette identifiserer med den hellige stad, det nye Jerusalem. I den blir vi selv som levende stener bygget opp her nede jorden (1 Pet 2, 5). Det er denne hellige stad som Johannes skuer, der den kommer ned fra Gud, fra himmelen, ved universets fornyelse, gjort i stand som en brud, pyntet for sin brudgom (Åp 21, 1-2).

757, , Kirken kalles også "det Jerusalem som er i det høye" og "vår Mor" (Gal 4, 26). Den beskrives som det uplettede lams uplettede brud (Åp 19, 7; 21, 2. 9; 22, 17) som Kristus "elsket og gav seg selv for, for å hellige den" (Ef 5, 25-26), som Han knyttet til seg ved en uoppløselig pakt, og som Han uopphørlig "nærer og pleier" (Ef 5, 29)".




Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License