Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Den Katolske Kirkes Katekisme

IntraText CT - Text

  • Annen hoveddel: Feiringen av det kristne mysterium
    • Første del: Den sakramentale frelsesordning
      • Første kapitel: Påskemysteriet i Kirkens tid
        • 1. artikkel: Liturgien er Den Hellige Treenighets verk
            • I. Faderen, liturgiens opphav og mål
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

Første kapitel: Påskemysteriet i Kirkens tid

1. artikkel: Liturgien er Den Hellige Treenighets verk

I. Faderen, liturgiens opphav og mål

1077 "Velsignet er han, vår Herre Jesu Kristi Gud og Far! Gjennom Kristus har han fra sin himmel velsignet oss med alle åndelige gaver, i ham har han utvalgt oss før verdens grunnvoll ble lagt til å stå hellige og plettfrie for hans åsyn. I sin kjærlighet har han fra første ferd bestemt og fritt besluttet å gi oss en plass som sønner hos seg ved Jesus Kristus, hans nådes herlighet til lov og pris - den nåde han har skjenket oss, gjennom ham som han har kjær" (Ef 1, 3-6).

1078 Å velsigne er en guddommelig handling som gir liv, og hvor Faderen er opphavet. Hans velsignelse er én og samme tid ord og gave (bene-dictio, eu-logia). Når mennesket velsigner, innebærer uttrykket tilbedelse og hengivelse til Skaperen i takksigelse.

1079 Fra tidens begynnelse til dens ende er alt Guds verk velsignelse. I alt, fra det liturgiske dikt om skapelsens morgen til det himmelske Jerusalems hymner, forkynner de inspirerte forfattere frelsesplanen som en eneste stor guddommelig velsignelse.

1080 I opphavet velsignet Gud de levende vesener, særlig mannen og kvinnen. Pakten med Noa og med alt levende fornyer denne fruktbarhetsvelsignelsen, til tross for menneskets synd som har gjort at jorden er "forbannet". Men det er først med Abraham at den guddommelige velsignelse trenger inn i menneskehetens historie, den som gikk døden i møte, slik at den kunne vendes til liv, tilbake til sitt opphav: ved troen til "de troendes far", som tar imot velsignelsen, innledes frelsens historie.

1081 Guds velsignelser viser seg i form av underfulle og frelsende begivenheter: Isaks fødsel, utferden fra Egypt (påske og Exdus), overtagelsen av det lovede land, utvelgelsen av David, Guds nærvær i templet, den rensende landflyktighet og hjemkomsten til den "lille rest". Loven, profetene og salmene, som gjennomsyrer det utvalgte folks liturgi, minner om Guds velsignelser, samtidig som de besvarer dem med velsignelse, lovprisning og takksigelse.

1082 I Kirkens liturgi blir Guds velsignelse åpenbart og formidlet i fullt monn: Faderen erkjennes og tilbes som utspring og mål for alle skapelsens og frelsens velsignelser; i sitt kjødblevne Ord som døde og oppstod for oss, fyller Han oss med sine velsignelser, og ved Ham utøser Han i våre hjerter den gave som bærer alle andre gaver i seg: Den Hellige Ånd.

1083 Slik kan vi forstå begge sider ved den kristne liturgi som troens og kjærlighetens svar de "åndelige velsignelser" Faderen overøser oss med. den ene siden velsigner Kirken Faderen for Hans "usigelige gave" (2 Kor 9, 15) ved tilbedelse, lovprisning og takksigelse, i forening med sin Herre og "beveget av Den Hellige Ånd" (Luk 10, 21). den annen side, og inntil fullbyrdelsen av Guds frelsesplan, bærer Kirken uten opphør frem for Faderen "den offergave du selv har beredt", og bønnfaller Ham om å sende Den Hellige Ånd ned over gaven, over Kirken selv, over de troende og over hele verden, slik at disse guddommelige velsignelser kan bære levende frukter, "hans nådes herlighet til lov og pris" (Ef 1, 6), ved å ha del i Kristi, i yppersteprestens, død og oppstandelse og ved Den Hellige Ånds kraft.




Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License