Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Den Katolske Kirkes Katekisme

IntraText CT - Text

  • Annen hoveddel: Feiringen av det kristne mysterium
    • Første del: Den sakramentale frelsesordning
      • Første kapitel: Påskemysteriet i Kirkens tid
        • 2. artikkel: Påskemysteriet i Kirkens sakramenter
            • III. Troens sakramenter
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

III. Troens sakramenter

1122 Kristus sendte sine apostler ut for å forkynne "i hans navn, fra Jerusalem av ut blant alle folkeslag, at de skal vende om og sine synder tilgitt" (Luk 24, 47). "Dra derfor ut og gjør alle folkeslag til disipler, ved å døpe dem til Faderens og Sønnens og Den Hellige Ånds navn" (Matt 28, 19). Sendelsen for å døpe, det vil si den sakramentale sendelse, er underforstått i sendelsen for å evangelisere, siden sakramentet blir forberedt ved Guds Ord og troen, som er å gi sin tilslutning til Ordet:

Gudsfolket forenes først og fremmest ved den levende Guds Ord (...). (...) sakramenternes forvaltning (...) kræver, at Ordet (...) forkyndes (....) eftersom det jo drejer sig om sakramenter, der formidler mysterierne i den tro, som opstår og næres af Ordet.

1123 "Sakramentene skal tjene til å hellige menneskene, til å bygge opp Kristi legeme, og endelig til å gi Gud en dyrkelse. Men i sin egenskap av tegn har de også en pedagogisk oppgave. De ikke bare forutsetter troen, men gjennom sin bruk av ord og ting, nærer, styrker og uttrykker de den også; og derav kommer at de kalles troens sakramenter".

1124 Kirkens tro går forut for den troendes tro som tilbys å gi sin tilslutning til den. Når Kirken feirer sakramentene, bekjenner den den tro som er tatt imot fra apostlene. Derav det gamle ordtaket: "Lex orandi, lex credendi" (eller: "Legem credendi lex statuat supplicandi", etter Prosper fra Aquitania (5. årh.)). Bønnens lov er troens lov; Kirken tror slik den ber. Liturgien er et grunnelement i den levende og hellige Tradisjon.

1125 Dette er grunnen til at ingen sakramental ritus kan endres eller omformes etter embedsbærerens eller menighetens forgodtbefinnende. Ikke engang Kirkens høyeste myndighet kan forandre liturgien etter eget godtykke, men bare i troens lydighet og i religiøs ærefrykt for liturgiens mysterium.

1126 Dessuten, siden sakramentene uttrykker og utvikler trosfellesskapet i Kirken, er lex orandi ett av de vesentlige kriterier for den dialog som søker å gjenopprette kristen enhet.




Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License