Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Den Katolske Kirkes Katekisme

IntraText CT - Text

  • Annen hoveddel: Feiringen av det kristne mysterium
    • Annen del: Kirkens syv sakramenter
      • Annet kapitel: Helbredelsens sakramenter
        • 4. artikkel: Botens og forsoningens sakrament
            • VII. Hva den skriftende gjør
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

VII. Hva den skriftende gjør

1450 "Boten krever av synderen at han med glede godtar alt det som inngår i den: i hjertet anger, i munnen bekjennelse, i væremåte full ydmykhet og helsebringende bot".

Anger

1451 Av det den skriftende gjør, er det angeren som kommer først. Den er "smerte i sjelen og avsky for den synd som er begått, med det forsett aldri mer å synde".

1452 Når anger springer ut av kjærlighet til Gud som elskes fremfor alt annet, kalles den "fullkommen" (kjærlighetsruelse, contritio). Slik anger sletter ut mindre alvorlige synder; den oppnår også tilgivelse for dødssynder dersom den innbærer det faste forsett å søke det sakramentale skriftemål snart dette er mulig.

1453 Det som kalles "ufullkommen" anger (attritio), er også en gave fra Gud, en tilskyndelse fra Den Hellige Ånd. Den oppstår ved tanken syndens heslighet eller grunn av frykt for evig fordømmelse og annen straff som truer synderen (fryktanger). Slikt samvittighetsnag kan føre til en indre utvikling som bringes til modning med nådens hjelp, ved den sakramentale absolusjon. I seg selv oppnår imidlertid den ufullkomne anger ikke tilgivelse for alvorlige synder, men den åpner for å motta den i botens sakrament.

1454 Man bør forberede seg å motta sakramentet ved å ransake sin samvittighet i lys av Guds Ord. De tekster som passer best til dette, finnes de ti bud og i Evangelienes og apostelbrevenes morallære: bergprekenen og apostlenes undervisning.

(Teksten i dette avsnittet er foreløpig justert i henhold til endringer offentliggjort i 1997. Den gamle teksten - fra oversettelsen av 1992-utgaven - er .)

Syndsbekjennelse

1455 Å skrifte sine synder (syndsbekjennelse) er, også fra et rent menneskelig synspunkt, en befrielse og gjør det lettere for oss å forlike oss med våre medmennesker. Ved syndsbekjennelsen stiller mennesket seg ansikt til ansikt med de synder det har gjort seg skyldig i; det tar ansvaret for dem, og dermed åpner det seg nytt for Gud og for det kirkelige fellesskap slik at en ny fremtid blir gjort mulig.

1456 Å skrifte syndene for en prest er en vesentlig del av botens sakrament: "Pønitentene skal skrifte alle de dødssynder de er seg bevisst etter alvorlig samvittighetsransakelse, selv om de er meget hemmelige og bare begått mot de to siste av de ti bud, for undertiden sårer disse sjelen dypere og er farligere enn de som er allment kjent":

Slik har det seg at når Kristi troende etter beste evne søker å skrifte alle de synder som de kommer i hu, legger de dem uten tvil frem for den guddommelige miskunn som tilgir alt. De som opptrer annerledes og med vitende og vilje holder noe tilbake, legger intet frem for den guddommelige godhet som kan tilgis gjennom presten. "For dersom den syke skammer seg over å vise såret sitt til legen, kan ikke legekunsten hele noe den ikke kjenner til".

1457 Ifølge Kirkens påbud "skal enhver troende som har nådd skjels år og alder, i det minste én gang i året skrifte de alvorlige synder han er seg bevisst". Den som har en dødssynd samvittigheten, bør ikke motta den hellige kommunion, selv om han føler oppriktig anger, uten forhånd å ha mottatt den sakramentale absolusjon, om han da ikke har en alvorlig grunn til å kommunisere, og det ikke er mulig å finne en skriftefar. Barn motta botens sakrament før de mottar den hellige kommunion første gang.

1458 Selv om det ikke strengt tatt er nødvendig å skrifte de dagligdagse synder (venielle synder), anbefaler allikevel Kirken det sterkt. Regelmessig å skrifte våre mindre alvorlige synder hjelper oss nemlig til å forme vår samvittighet, til å kjempe mot våre dårlige tilbøyeligheter, til å la oss helbrede av Kristus og til å gjøre fremskritt i Åndens liv. Ved ofte å motta Faderens miskunn i gave gjennom sakramentet ledes vi til å være barmhjertige slik Han er det:

Den som bekjenner sine synder, handler i samsvar med Gud. Gud anklager deg for dine synders skyld; når du gjør det samme, slutter du deg til Ham. Mennesket og synderen er å si to forskjellige ting: er det tale om mennesket, er det Gud som har skapt det; er det tale om synderen, er det menneskets verk. Ødelegg det du har gjort, slik at Gud kan frelse det Han har skapt (...). Når du begynner å hate det du har gjort, da er det dine gode gjerninger begynner, for du anklager dine onde. Begynnelsen gode gjerninger er bekjennelsen av de onde. Du gjør sannheten, og du kommer til lyset.

Bot

1459 Mange synder skader vår neste. Man gjøre alt som er mulig for å gjenopprette skaden (for eksempel ved å gi tibake ting som er blitt stjålet, renvaske den som er blitt baktalt, bøte sår). Simpel rettferdighetssans krever dette. Men i tillegg sårer og svekker synden synderen selv og hans forhold til Gud og nesten. Syndstilgivelsen fjerner synden, men den gjør ikke god igjen den uorden synden har voldt. Synderen reiser seg fra syndens sykeleie, men det gjenstår fremdeles å oppnå full åndelig førlighet. Han derfor ytterligere gjøre noe for å gjøre godt igjen det han har forbrutt: han "yte godtgjørelse" eller "sone" for sine synder. Denne godtgjørelsen kalles også "bot".

1460 Den bot skriftefaren ilegger skriftebarnet, ta hensyn til den skriftendes personlige situasjon og søke hans åndelige beste. langt det er mulig, skal den svare til syndenes art og alvorlighet. Den kan bestå i bønn, gave, barmhjertighetsgjerninger, tjeneste for nesten, frivillig avkall, offer, og fremfor alt i å bære vårt kors med tålmodighet. Slike botsøvelser hjelper oss til å likedannes med Kristus som alene sonet for våre synder én gang for alle. De setter oss i stand til å bli den oppstandne Kristi medarvinger, " sant vi tar del i hans lidelse, sammen med ham" (Rom 8, 17):

Men denne vår godtgjørelse som vi yter for våre synder, er ikke slik at den ikke skjer gjennom Kristus Jesus; for vi som av oss selv, slik vi er, intet kan, - vi, med Hans medvirken, "han som gir oss styrke, kan alt" (Fil 4, 13). Slik har ikke mennesket noe det kan rose seg av, men all vår ros er i Kristus (...), i hvem vi yter godtgjørelse og "bærer frukter som er boten verdig" (Luk 3, 8), frukter som henter sin kraft fra Ham, av Ham bæres frem for Faderen og ved Ham finner velbehag for Faderens åsyn.




Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License