Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Den Katolske Kirkes Katekisme

IntraText CT - Text

  • Annen hoveddel: Feiringen av det kristne mysterium
    • Annen del: Kirkens syv sakramenter
      • Annet kapitel: Helbredelsens sakramenter
        • 4. artikkel: Botens og forsoningens sakrament
            • VIII. Den som meddeler sakramentet
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

VIII. Den som meddeler sakramentet

1461 Siden Kristus betrodde sine apostler med forsoningstjenesten, fortsetter biskopene, apostlenes etterfølgere, og presbyterne, biskopenes medarbeidere, å utføre denne tjenesten. Det er nemlig biskopene og presbyterne som i kraft av ordinasjonssakramentet har makt til å forlate alle synder "i Faderens og Sønnens og Den Hellige Ånds navn".

1462 Syndsforlatelsen forsoner med Gud, men også med Kirken. Biskopen, som overhode for lokalkirken, er derfor fra gammelt av blitt ansett for å være den som i første rekke er blitt betrodd med den tjeneste og den makt å forsone; det er han som bestemmer over kirketukten. Hans medarbeidere, presbyterne, utøver den i den monn de har fått det i oppdrag, enten av sin biskop (eller en ordensforstander) eller av paven, slik kirkeretten foreskriver.

1463 Visse særlig alvorlige synder straffes med ekskommunikasjon, den hardeste kirkestraff som finnes, og som utelukker fra mottagelse av sakramentene og visse kirkelige handlinger. Opphevelsen av denne kan følgelig etter kirkeretten bare foretas av paven, av stedets biskop eller av de prester som har fått fullmakt til det av dem. Ved livsfare kan enhver prest, selv den som er ikke har rett til å høre skriftemål, avløse fra all synd og all ekskommunikasjon.

1464 Prestene bør oppmuntre de troende til å gjøre bruk av botens sakrament og selv være tilgjenglige for å feire det hver gang kristne ber om det, innenfor rimelighetens grenser.

1465 Når han feirer botens sakrament, utfører presten den gode hyrdes tjeneste, Han som søker det fortapte får, han tjener lik den gode samaritaner som steller sår, lik faren som venter den fortapte sønn og tar imot ham når han vender hjem, lik den rettferdige dommer som ikke går etter persons anseelse, og som avsier en dom som både er rettferdig og barmhjertig. Kort sagt er presten tegn og redskap for Guds miskunnsrike kjærlighet til synderen.

1466 Skriftefaren er ikke herre over Guds tilgivelse, men tilgivelsens tjener. Sakramentets tjener gjøre Kristi hensikt og kjærlighet til sin. Han ha velprøvet kjennskap til hvordan en kristen skal leve, ha erfaring i menneskelige saker og vise respekt og finfølelse overfor den som har falt; han elske sannheten, være tro mot Kirkens læreembede og tålmodig føre den skriftende til helbredelse og full modenhet. Han be og gjør bot for vedkommende, idet han overgir ham til Herrens miskunn.

1467 stor og delikat som denne tjenesten er, og grunn av den aktelse man skylder dem som skrifter, erklærer Kirken at hver prest som hører skriftemål, er pålagt full og hel taushetsplikt angående de synder hans skriftebarn har skriftet, under trussel om meget streng straff. Han kan heller ikke gi til kjenne det han har fått vite om pønitentenes liv gjennom skriftemålet. Denne hemmeligheten, som ikke kjenner til unntak, kalles det "sakramentale segl", for det som den skriftende har gjort presten kjent med, forblir "forseglet" av sakramentet.




Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License