Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Den Katolske Kirkes Katekisme

IntraText CT - Text

  • Første hoveddel: Trosbekjennelsen
    • Annen del: Den kristne trosbekjennelse - Troens symboler
      • Første kapitel: Jeg tror på Gud Fader
        • 1. artikkel: "Jeg tror på Gud Fader, den Allmektige, himmelens og jordens Skaper"
          • 4. avsnitt: Skaperen
            • I. Trosundervisning om skapelsen
Previous - Next

Click here to show the links to concordance

I. Trosundervisning om skapelsen

282Undervisning i troen på skapelsen er av største betydning. Den berører selve grunnlaget for menneskelivet og kristenlivet, for den gir svar på det grunnleggende spørsmål menneskene til alle tider har stilt: "Hvor kommer vi fra?" "Hvor går vi hen?" "Hva er vår opprinnelse?" "Hva er vår bestemmelse?" "Hvor kommer alt det som eksisterer fra, og hvor går det hen?" Begge spørsmålene, om opprinnelsen og om endemålet, er uløselig forbundet med hverandre. De avgjør meningen med vårt liv og vårt virke, - de bestemmer hvilken retning de skal ta.

283, Spørsmålet om verdens og menneskenes opprinnelse har vært gjenstand for mye vitenskapelig granskning, en forskning som i høy grad har bidratt til å berike våre kunnskaper om universets alder og dimensjoner, utviklingen av liv og menneskets tilblivelse. Disse oppdagelsene bør oppmuntre oss til i enda høyere grad å beundre Skaperens storhet, til å takke Ham for skaperverket og for den intelligens og klokskap Han skjenker vitenskapsmenn og forskere. Disse kan si med Salomo: "Han har gitt meg sikker viten om alt som er, så jeg kjenner universets oppbygning og elementenes virkemåte (...), for visdommen var min læremester, den som har skapt alle ting" (Visd 7, 17-21).

284Den store interessen slik forskning er gjenstand for, økes betraktelig på grunn av et spørsmål av en annen orden, og som ligger utenfor naturvitenskapenes område. For det dreier seg ikke bare om å finne ut når og hvordan det materielle univers oppstod, eller på hvilket tidspunkt mennesket gjorde sin inntreden, men hva meningen er med en slik opprinnelse: styres den av tilfeldighet, av en blind skjebne, en anonym nødvendighet, eller av et transcendent vesen som er godt og fornuftig, og som kalles Gud? Og i fall verden springer ut av Guds visdom og godhet, hvorfor så det onde? Hvor kommer det fra? Hvem bærer ansvaret for det? Finnes det noen befrielse fra det?

285, Helt fra begynnelsen av har kristendommen vært konfrontert med andre svar enn sitt eget på spørsmålet om alle tings opphav. I de antikke religioner og kulturer finner vi tallrike opphavsmyter. Noen filosofer hevdet at alt er Gud, at verden er Gud, eller at verdens utvikling er lik Guds utvikling (panteisme); andre at verden er en nødvendighetsbestemt emanasjon fra Gud som strømmer ut fra Ham som fra sin kilde for så å vende tilbake til den; atter andre at det finnes to evige opphav, det gode og det onde, lys og mørke, som befinner seg i stadig konflikt med hverandre (dualisme, manikeisme). Ifølge noen av disse retningene er verden, i det minste den materielle verden, ond og resultatet av et fall, slik at den bør forkastes eller unnflys (gnosis); andre går med på at verden er skapt av Gud, men på samme måte som en urmaker lager en klokke: etter å ha trukket den opp, lar Han den gå av seg selv (deisme). Atter andre kan ikke gå med at verden har noen transcendent opprinnelse og ser ikke annet enn en evigvarende materies blinde spill (materialisme). Alle disse forklaringsforsøkene viser at spørsmålet om alle tings opprinnelse er almengyldig og vedvarende. Dessuten er det menneskets særlige kjennetegn.

286, Den menneskelige forstand har mulighet til å finne frem til svar på spørmålet om opprinnelsen til alt. At det finnes en Skaper, er noe som kan erkjennes med visshet ut fra skaperverket takket være den menneskelige fornufts lys, selv om denne erkjennelsesprosessen ofte kan være fordunklet og fordreid av muligheten for å feile. Derfor stadfester og opplyser troen fornuften, slik at den kan gripe sannheten på riktig måte: "Det er troen som får oss til å forstå at verden er blitt til på et ord fra Gud, - det vil si, at det vi ser, har en usynlig årsak" (Hebr 11, 3).

287Siden det i menneskets liv er så viktig å kjenne sannheten om skaperverket, ville Gud i sin kjærlighet åpenbare for sitt folk alt om det som er nødvendig til frelse. Ut over den naturlige erkjennelse som ethvert menneske kan ha om Skaperen, åpenbarte Gud for Israel litt etter litt skapelsens mysterium. Han som utvalgte patriarkene, førte Israel ut av Egypt, valgte seg ut Israel, skapte og oppdrog det, Han åpenbarer seg som den alle jordens folk og hele jorden tilhører, som den som alene "skapte himmel og jord" (Sal 115, 15; 124, 8; 134, 3).

288, Derfor må ikke åpenbaringen av skapelsen sees adskilt fra åpenbaringen og fullbyrdelsen av pakten mellom den ene Gud og Hans folk. Skapelsen åpenbares som det første skritt i retning av paktsslutningen, som det første vitnesbyrd om Guds allmektige kjærlighet til hele verden. Derfor kommer sannheten om skapelsen stadig sterkere til uttrykk i profetenes budskap, i bønnene i Salmene og i liturgien, og i det utvalgte folks visdomstenkning.

289, De tre første kapitlene i Genesis inntar en særstilling i alt som Den Hellige Skrift sier om skapelsen. Fra et litterært synspunkt kan disse tekstene stamme fra ulike kilder. De inspirerte forfattere har satt dem på begynnelsen av Skriften, slik at de høytidelig kan fortelle sannheten om skapelsen, dens opphav og endelige bestemmelse i Gud, dens orden og godhet, menneskets kall, og til sist syndens tragedie og håpet om frelse. Disse ordene, når de leses i Kristi lys, innenfor Skriftens enhet og Kirkens levende Tradisjon, er den viktigste kilde for trosundervisning om "begynnelsens" mysterium: skapelse, syndefall, løfte om frelse.




Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License