Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Den Katolske Kirkes Katekisme

IntraText CT - Text

  • Første hoveddel: Trosbekjennelsen
    • Annen del: Den kristne trosbekjennelse - Troens symboler
      • Første kapitel: Jeg tror på Gud Fader
        • 1. artikkel: "Jeg tror på Gud Fader, den Allmektige, himmelens og jordens Skaper"
          • 6. avsnitt: Mennesket
            • I. "I Guds bilde"
Previous - Next

Click here to show the links to concordance

I. "I Guds bilde"

356, , , I hele den synlige skapning er det bare mennesket som har "mulighet i seg til å erkjenne og elske sin Skaper"; det er "den eneste skapning på jorden som Gud har villet for dens egen skyld"; det er mennesket som, ved erkjennelse og kjærlighet, alene er kalt til å dele Guds liv. Til dette ble det skapt, av dette dets verdighet.

Hva fikk deg til å innsette mennesket i så høy en verdighet? Den overveldende kjærlighet du skuet din skapning med i deg selv, og du fikk den kjær; for av kjærlighet skapte du mennesket, og av kjærlighet gjorde du det også i stand til å nyte dine evige goder.

357, Siden mennesket som individ er skapt i Guds bilde, eier det en verdighet som person: det er ikke bare noe, men noen. Det er i stand til å kjenne seg selv, eie seg selv, til fritt å hengi seg og inngå fellesskap med andre. Det er ved nåde kalt til å inngå en pakt med sin Skaper, å svare Ham i tro og kjærlighet, noe andre ikke kan gjøre i dets sted.

358, Gud har skapt alt for mennesket, og mennesket ble skapt til å tjene og elske Gud og til å bære hele skapningen frem for Ham:

Hvilket vesen er dette som nå blir til, omgitt av slik en virak? Det er mennesket, en stor og underfull skikkelse, kosteligere i Guds øyne enn hele skaperverket. Det er mennesket, og for dets skyld er det himmel og jord og hav og hele skapningen er til, ja, Gud holdt dets frelse for så viktig å være at Han ikke engang sparte sin egen Sønn. For Gud har uten opphør satt alt i verk for løfte mennesket opp til seg selv og sette det ved sin høyre hånd.

359, , "Menneskets mysterium finner ikke sin sanne belysning annetsteds enn i det menneskevordne Ords mysterium".

St. Paulus lærer oss at det er to menn som er menneskeslektens opphav: Adam og Kristus.. Den første Adam, sier han, ble skapt som et menneskelig vesen som fikk liv; den siste er et åndelig vesen som gir liv. Den første ble skapt av den siste, og mottok en livgivende sjel fra ham... Den annen Adam preget sitt bilde inn i den første da han formet ham. Derav kommer det at han gikk inn i hans sted og tok hans navn, slik at det han hadde skapt i sitt bilde, ikke skulle gå til grunne. Den første Adam, den siste Adam: den første begynte, den siste er uten ende. For den siste er i sannhet den første, slik han selv har sagt: "Jeg er den første og den siste".

360, , , , På grunn av felles opprinnelse utgjør menneskeslekten en enhet. For "av én og samme rot har Gud skapt alle folkeslag" (Apg 17, 26):

Underfullt er dette syn som lar oss skue menneskeslekten i dens enhet i opprinnelsen i Gud (...); i menneskenaturens enhet, fordi den hos alle mennesker består av et materielt legeme og en åndelig sjel; i enheten i menneskenes umiddelbare bestemmelse og jordiske sendelse; i enheten i bosted, som er jorden, hvis goder alle mennesker av naturrett kan benytte seg av for å opprettholde og utvikle sitt liv; i enheten i overnaturlig bestemmelse, som er Gud selv, og som alle må strekke seg mot; i enheten av midler for å nå dette mål; (...) i den ene forløsning som Kristus virket for alle.

361"Denne lov om menneskelig solidaritet og nestekjærlighet", gjør oss visse på at alle mennesker i sannhet er søsken, uten dermed å se bort fra det rike mangfold som personer, kulturer og folkeslag byr på.




Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License