Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Den Katolske Kirkes Katekisme

IntraText CT - Text

  • Annen hoveddel: Feiringen av det kristne mysterium
    • Annen del: Kirkens syv sakramenter
      • Fjerde kapitel: Andre liturgiske feiringer
        • 2. artikkel: Kristen begravelse
            • II. Gravferdsfeiringen
Previous - Next

Click here to show the links to concordance

II. Gravferdsfeiringen

1684 Kristen gravferd er en kirkelig liturgisk feiring. Kirkens tjeneste utføres ved denne anledning med det for øye, både å uttrykke virksomt samfunn med den avdøde og å gi gravfølget del i det og å forkynne for sørgeskaren det evige liv.

(Teksten i dette avsnittet er foreløpig justert i henhold til endringer offentliggjort i 1997. Den gamle teksten - fra oversettelsen av 1992-utgaven - er .)

1685 De ulike gravferdsriter uttrykker den kristne døds påskepreg, alt etter forholdene og skikkene i hver region, også når det gjelder den liturgiske farge.

1686 Den romerske liturgis Ordo exsequiarum (OEx) foreslår tre slags gravferdsfeiringer, alt etter de tre steder de finner sted på (hjemmet, kirken, kirkegården), og i samsvar med den betydning familien legger i begravelsen, stedets sed og skikk, den lokale kultur og folkefromheten. Følgende forløp er forøvrig felles for alle liturgiske tradisjoner og innebærer fire hovedmomenter:

1687 Forsamlingen hilses velkommen. Feiringen begynner med en troshilsen. Den avdødes nære pårørende hilses med et "trøstens" ord (i nytestamentlig betydning: Den Hellige Ånds styrke i håpet). Forsamlingen, samlet i bønn, venter seg også "det evige livs ord". Når et medlem av fellesskapet dør (eller på årsdagen, eller den syvende eller trettiende dag etter dødsfallet), er det en begivenhet som bør løfte blikket ut over "denne verden", og få de troende til å fatte hva troen på den oppstandne Kristus innebærer.

(Teksten i dette avsnittet er foreløpig justert i henhold til endringer offentliggjort i 1997. Den gamle teksten - fra oversettelsen av 1992-utgaven - er .)

1688 Ordets liturgi ved begravelser krever en særlig grundig forberedelse ettersom det i gravfølget kan befinne seg troende som sjelden tar del i liturgien, og venner av den avdøde som ikke er kristne. Særlig skal homilien "unngå liktalens litterære genre", og i stedet kaste lys over den kristne død ut fra Kristi, den oppstandnes, lys.

1689 Det eukaristiske offer. Når begravelsen feires i kirken, er eukaristien midtpunktet i den kristne døds påskevirkelighet. Det er da Kirken uttrykker sitt virksomme samfunn med den avdøde: i Den Hellige Ånd bærer den frem for Faderen Kristi døds og oppstandelses offer, og ber om at Hans barn må bli renset for sine synder og for følgene av dem, og bli tatt imot i påskefylden ved bordet i Guds rike. Slik feiret er det gjennom eukaristien at de troendes forsamling, særlig den avdødes familie, lærer å leve i samfunn med den som "er sovnet inn i Herren", ved å motta Kristi legeme som han er et levende lem på, og ved etterpå å be for ham og sammen med ham.

1690 Kirkens farvel med den avdøde er "å anbefale hans sjel til Gud". Dette er "det siste farvel den kristne menighet byr en av sine medlemmer før hans legeme bæres i graven". Den bysantinske tradisjon uttrykker dette med et farvelkyss:

Ved denne siste hilsen "synger vi for hans bortgang fra dette liv og for hans adskillelse, men også fordi det finnes samfunn og gjenforening til. Er vi enn døde, er vi ingenlunde skilt fra hverandre, for vi går alle den samme vei og møtes igjen på det samme sted. Aldri skal vi skilles ad, for vi lever for Kristus, og nå er vi ett i Kristus, på vei mot Ham (...) og alle skal vi være sammen i Kristus.




Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License