Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Conciliul Vatican II

IntraText CT - Text

  • Decret privind misiunea pastorala a Episcopilor în Biserica "CHRISTUS DOMINUS"
      • CAPITOLUL I EPISCOPII SI BISERICA UNIVERSALA
        • II - EPISCOPII SI SCAUNUL APOSTOLIC
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

II - EPISCOPII ŞI SCAUNUL APOSTOLIC

        8 - (Puterea episcopilor în dieceza proprie)
        a). Episcopii, ca urmaşi ai Apostolilor, au per se, în diecezele încredinţate lor, întreaga putere legată de oficiu (potestas ordinaria), proprie şi nemijlocită, care este necesară pentru exercitarea îndatoririi lor pastorale, rămânând în vigoare totdeauna şi în toate puterea pe care Pontiful roman o are în virtutea misiunii sale de a rezerva anumite probleme pentru sine sau pentru altă Autoritate.
        b). Fiecare episcop diecezan are facultatea de a dispensa de la legea generală a Bisericii, în caz particular, pe credincioşii asupra cărora îşi exercită autoritatea după normele canonice, ori de câte ori consideră aceasta este spre binele lor spiritual, în afara chestiunilor pe care Autoritatea supremă a Bisericii le-a rezervat în mod special.

        9 - (Dicasterele Curiei romane)
        În exercitarea puterii sale supreme, depline şi nemijlocite asupra întregii Biserici, Pontiful roman se slujeşte de Dicasterele Curiei romane; aşadar acestea îşi îndeplinesc îndatorirea în numele şi sub autoritatea lui, pentru binele Bisericilor şi în slujba Păstorilor.
        Părinţii Sfântului Conciliu îşi exprimă însă dorinţa ca aceste Dicastere, care, fără îndoială, au adus un ajutor preţios Pontifului roman şi Păstorilor Bisericii, fie supuse unei noi organizări mai adaptate la necesităţile timpului, ale regiunilor şi Riturilor, mai ales în privinţa numărului, denumirii, competenţelor, metodelor de lucru şi coordonării activităţii lor. Părinţii doresc de asemenea ca, având în vedere îndatorirea pastorală proprie a episcopilor, fie determinat mai clar rolul Reprezentanţilor Pontifului roman.

        10 - (Membrii Dicasterelor)
        Pe lângă aceasta, deoarece Dicasterele au fost constituite pentru binele Bisericii universale, este de dorit ca membrii lor, oficialii şi consultorii, precum şi Reprezentanţii Pontifului roman fie, pe cât posibil, aleşi în mai largă măsură din regiuni diferite ale Bisericii, aşa încât birourile sau organele centrale ale Bisericii catolice prezinte un caracter cu adevărat universal.
        Este de dorit şi ca, printre membrii Dicasterelor, fie cooptaţi şi câţiva episcopi, mai ales diecezani, care să-i poată prezenta mai complet Supremului Pontif mentalitatea, dorinţele şi necesităţile tuturor Bisericilor.
        În sfârşit, Părinţii conciliari socotesc este foarte util ca aceste Dicastere ia mai mult în seamă părerile laicilor care se disting prin virtute, ştiinţă şi experienţă, astfel încât şi aceştia aibă un rol corespunzător în viaţa Bisericii.




Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License