Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Conciliul Vatican II

IntraText CT - Text

  • Decret privind activitatea misionara a Bisericii "AD GENTES"
      • Capitolul IV MISIONARII
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

Capitolul IV

MISIONARII

        23 - (Vocaţia misionară)
        Deşi îndatorirea de a răspândi credinţa îi revine oricărui ucenic al lui Cristos, Domnul cheamă mereu din numărul ucenicilor pe cei pe care îi vrea ca fie cu El şi să-i trimită propovăduiască neamurilor. De aceea, prin Duhul Sfânt care împarte carismele după cum voieşte spre folos, El insuflă în inimile unora vocaţia misionară şi în acelaşi timp face apară în Biserică Institute care îşi asumă ca proprie misiunea evanghelizării care aparţine întregii Biserici.
        Într-adevăr sunt marcaţi cu o chemare deosebită aceia care, având înclinaţie naturală şi fiind potriviţi ca aptitudini şi fire, sunt gata să-şi asume activitatea misionară, fie ei autohtoni, fie străini: preoţi, călugări, laici. Trimişi de autoritatea legitimă, ei merg din credinţă şi ascultare la aceia care sunt departe de Cristos, puşi deoparte pentru lucrarea la care au fost aleşi ca slujitori ai Evangheliei "pentru ca darul păgânilor fie bine primit şi sfinţit în Duhul Sfânt" (Rom 15, 16).

        24 - (Spiritualitatea misionară)
        Lui Dumnezeu, care îl cheamă, omul trebuie să-I răspundă în aşa fel încât, necerând sfat de la trup şi sânge, se dedice în întregime lucrării Evangheliei. Dar el nu poate da acest răspuns fără inspiraţia şi puterea Duhului Sfânt. Într-adevăr, cel trimis intră în viaţa şi în misiunea Aceluia care "S-a nimicit pe Sine luând fire de rob" (Fil 2, 7). De aceea trebuie fie gata rămână fidel pentru întreaga viaţă chemării sale, renunţe la sine şi la tot ce considera până atunci este al său şi se facă tuturor toate.
        Vestind Evanghelia la neamuri, facă cunoscut cu încredere, misterul lui Cristos, al cărui crainic este, astfel încât, întru El, aibă îndrăzneala vorbească aşa cum se cuvine o facă, fără a se ruşina de scandalul Crucii. Mergând pe urmele Învăţătorului său blând şi smerit cu inima, arate jugul Lui e dulce şi povara Lui uşoară. Printr-o viaţă cu adevărat evanghelică, întru multă răbdare, cu statornicie, cu blândeţe, cu dragoste nefăţarnică, dea mărturie Domnului său, dacă e nevoie, şi până la vărsarea sângelui. Va cere de la Dumnezeu curaj şi putere ca înţeleagă , în mijlocul încercărilor şi al profundei sărăcii pe care le întâmpină, se află belşug de bucurie. fie convins ascultarea este virtutea distinctivă a slujitorului lui Cristos care a răscumpărat neamul omenesc prin ascultarea Sa.
        Pentru a nu nesocoti harul care se află în ei, vestitorii Evangheliei trebuie zilnic se reînnoiască spiritual. Ordinarii locului şi Superiorii călugăreşti să-i reunească pe misionari la anumite intervale, ca ei se întărească în speranţa vocaţiei lor şi se reînnoiască în slujirea apostolică; în acest scop se vor putea înfiinţa case adecvate.

        25 - (Formarea spirituală şi morală)
        Viitorul misionar trebuie fie pregătit pentru o lucrare atât de înaltă printr-o formaţie spirituală şi morală deosebită. El trebuie fie gata ia iniţiative, fie statornic în ducerea la bun sfârşit a activităţilor, perseverent în dificultăţi, îndure cu răbdare şi tărie singurătatea, oboseala, truda zadarnică. Va ieşi înaintea oamenilor cu minte deschisă şi cu inimă largă, îşi va asuma bucuros îndatoririle încredinţate, se va adapta cu generozitate la moravurile unor popoare străine şi la situaţiile schimbătoare; în armonie şi caritate reciprocă îşi va oferi colaborarea fraţilor săi şi tuturor celor care se dedică aceleiaşi lucrări astfel încât, împreună cu credincioşii, după exemplul comunităţii apostolice, fie o inimă şi un suflet.
        Aceste dispoziţii sufleteşti trebuie exersate cu grijă încă din timpul formaţiei; ele trebuie cultivate, sporite şi alimentate de viaţa spirituală. Pătruns de credinţă vie şi de speranţă nezdruncinată, misionarul fie om de rugăciune; fie însufleţit de duhul tăriei, al dragostei şi al chibzuinţei; înveţe fie mulţumit cu ce are; poarte în sine, în spirit de jertfă, moartea lui Isus, pentru ca viaţa lui Isus lucreze în aceia la care este trimis; din zel pentru suflete, dăruiască totul cu dragă inimă şi se dăruiască pe sine însuşi pentru suflete, astfel încât "prin împlinirea zilnică a datoriei, crească în iubirea faţă de Dumnezeu şi de aproapele". Astfel, supunându-se împreună cu Cristos voinţei Tatălui, Îi va continua misiunea sub autoritatea ierarhică a Bisericii şi va colabora la misterul mântuirii.

        26 - (Formaţia doctrinală şi apostolică)
        Cei care vor fi trimişi la diferitele neamuri trebuie, ca buni slujitori ai lui Cristos, fie hrăniţi "cu cuvintele credinţei şi ale învăţăturii celei bune" (1 Tim 4, 6) pe care le soarbă în primul rând din Sfânta Scriptură, aprofundând misterul lui Cristos, căruia Îi vor fi crainici şi martori.
        De aceea toţi misionarii - preoţi, fraţi, surori, laici - trebuie pregătiţi şi formaţi fiecare după condiţia sa, ca fie pe măsura lucrării pe care o vor avea de îndeplinit. Chiar de la început formaţia lor doctrinală trebuie astfel organizată încât nu piardă din vedere universalitatea Bisericii şi diversitatea popoarelor. Acest lucru e valabil pentru toate disciplinele prin care se pregătesc să-şi împlinească slujirea, precum şi despre alte ştiinţe în care e bine fie instruiţi spre a avea o cunoaştere generală a popoarelor, a culturilor, a religiilor, orientată nu numai spre trecut, ci şi către prezent. Într-adevăr, oricine se pregăteşte meargă la un alt popor trebuie să-i preţuiască mult patrimoniul, limbile şi obiceiurile. E indispensabil ca viitorul misionar întreprindă studii de misiologie, adică cunoască învăţătura şi normele Bisericii privitoare la activitatea misionară, ştie ce căi au străbătut de-a lungul veacurilor vestitorii Evangheliei, precum şi situaţia actuală a misiunilor şi metodele socotite astăzi mai eficiente.
        Deşi această formaţie integrală trebuie fie în totalitate însufleţită de zel pastoral, trebuie se ofere totuşi şi o formaţie apostolică specială şi bine orânduită, nu numai teoretică, ci şi practică.
        Cât mai mulţi călugări şi călugăriţe trebuie fie bine instruiţi şi pregătiţi în arta catehetică, pentru a putea colabora tot mai mult la apostolat.
        Chiar şi aceia care se dedică numai temporar activităţii misionare trebuie dobândească o formaţie adecvată condiţiei lor.
        Aceste diverse feluri de pregătire trebuie fie completate pe teritoriile de misiune, astfel încât misionarii capete cunoştinţe mai largi despre istoria, structurile sociale şi obiceiurile popoarelor, le pătrundă ordinea morală şi preceptele religioase precum şi ideile pe care şi le-au format, după tradiţiile lor sacre, despre Dumnezeu, lume şi om. ajungă la o cunoaştere a limbilor respective într-o măsură care le permită le folosească fluent şi corect şi astfel aibă mai uşor acces la minţile şi inimile oamenilor. Pe lângă aceasta, trebuie fie iniţiaţi cum se cuvine cu privire la nevoile pastorale speciale ale respectivelor ţări.
        Unii vor trebui primească o pregătire mai adâncă în Institutele misiologice sau în alte facultăţi şi universităţi pentru a putea îndeplini mai eficient anumite îndatoriri şi, prin ştiinţa lor, să-i poată ajuta pe ceilalţi misionari în îndeplinirea activităţii misionare, care, mai ales în timpurile noastre, prezintă atâtea dificultăţi şi posibilităţi. În plus, este foarte de dorit fie puşi la îndemâna Conferinţelor Episcopale regionale un număr suficient de astfel de specialişti, a căror ştiinţă şi experienţă poată fi folosită în necesităţile funcţiei lor. Nu trebuie lipsească nici experţii în utilizarea mijloacelor tehnice şi de comunicare socială, a căror importanţă trebuie apreciată de toţi.

        27 - (Institutele care lucrează în misiuni)
        Toate acestea, deşi sunt absolut necesare pentru oricine este trimis la neamuri, în fapt pot fi cu greu realizate de indivizi izolaţi. Întrucât însăşi activitatea misionară, după cum o arată experienţa, nu poate fi împlinită de persoane izolate, vocaţia comună le-a adunat în Institute în care, unindu-şi forţele, pot primi o formaţie adecvată şi pot săvârşi această lucrare în numele Bisericii şi după voinţa autorităţii ierarhice. De multe secole aceste Institute au purtat povara zilei şi a arşiţei, fie s-au dedicat total activităţii misionare, fie parţial. Adesea Sfântul Scaun le-a încredinţat evanghelizarea unor teritorii vaste, în care ei au adunat laolaltă pentru Dumnezeu un popor nou, o Biserică locală strânsă în jurul Păstorilor proprii. Cu zelul şi cu experienţa pe care o au, în colaborare frăţească, îngrijindu-se de mântuirea sufletelor sau îndeplinind îndatoriri speciale spre binele comun, ei vor sluji Bisericile pe care le-au întemeiat în sudoarea frunţii sau chiar cu sângele lor.
        Uneori îşi vor asuma anumite sarcini mai urgente pentru toată întinderea unei regiuni, de pildă evanghelizarea unor grupuri sau a unor popoare care, din anumite motive, nu au primit, poate, mesajul evanghelic sau i-au opus până acum rezistenţă.
        La nevoie, ei trebuie fie gata să-i formeze şi să-i ajute cu experienţa lor pe aceia care se dedică numai temporar activităţii misionare.
        Din aceste motive, şi pentru există încă multe neamuri ce trebuie aduse la Cristos, aceste Institute rămân absolut necesare.




Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License