Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Conciliul Vatican II

IntraText CT - Text

  • Constitutia pastorala privind Biserica în lumea contemporana "GAUDIUM ET SPES"
    • PARTEA A DOUA CÂTEVA PROBLEME MAI URGENTE
      • CAPITOLUL II PROMOVAREA CULTURII
        • I. SITUATIA CULTURII ÎN LUMEA DE AZI
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

I. SITUAŢIA CULTURII ÎN LUMEA DE AZI

        54 - (Noile stiluri de viaţă)
        Condiţiile de viaţă ale omului modern sunt profund modificate, sub aspect social şi cultural, astfel încât se poate vorbi de o nouă epocă a istoriei umane. De aici se deschid noi căi pentru perfecţionarea şi răspândirea mai largă a culturii. Aceste căi au fost pregătite de uriaşa dezvoltare a ştiinţelor naturale şi umane, chiar şi sociale, de perfecţionarea tehnicilor, de progresul şi mai buna organizare a mijloacelor de comunicare socială. De aceea cultura modernă este caracterizată prin anumite note distinctive: ştiinţele numite "exacte" dezvoltă la maximum simţul critic; recentele cercetări de psihologie explică mai profund activitatea umană; disciplinele istorice contribuie mult la abordarea lucrurilor sub aspectul lor schimbător şi evolutiv; modurile de viaţă şi obiceiurile devin tot mai uniforme; industrializarea, urbanizarea şi alte cauze care favorizează viaţa comunitară creează noi forme de cultură (cultura de masă), din care se nasc noi moduri de a simţi, de a acţiona şi de a-şi folosi timpul liber; în acelaşi timp, sporirea raporturilor dintre diferitele naţiuni şi grupuri sociale deschide mai larg pentru toţi şi pentru fiecare comorile diverselor forme de cultură şi astfel se pregăteşte treptat o formă mai universală de cultură umană care promovează şi exprimă cu atât mai mult unitatea neamului omenesc cu cât respectă mai bine particularităţile diferitelor culturi.

        55 - (Omul, autorul culturii)
        Creşte din zi în zi numărul bărbaţilor şi femeilor din orice grup sau naţiune care dobândesc conştiinţa sunt făuritorii şi autorii culturii propriei comunităţi. În lumea întreagă creşte din ce în ce mai mult simţul autonomiei şi al responsabilităţii, lucru de cea mai mare importanţă pentru maturitatea spirituală şi morală a neamului omenesc. Acest lucru apare mai limpede dacă avem prezente în faţa ochilor unificarea lumii şi sarcina ce ni se impune de a construi o lume mai bună în adevăr şi dreptate. Astfel asistăm la naşterea unui nou umanism în care omul se defineşte în primul rând prin responsabilitatea faţă de fraţii săi şi faţă de istorie.

        56 - (Dificultăţi şi sarcini)
        În astfel de condiţii, nu este de mirare omul, simţindu-şi răspunderea faţă de progresul culturii, nutreşte o speranţă mai mare, dar în acelaşi timp priveşte cu anxietate nenumăratele antinomii existente, pe care trebuie le rezolve.
        Ce trebuie făcut ca înmulţirea schimburilor culturale, care ar trebui ducă la un dialog autentic şi rodnic între diferitele grupuri şi naţiuni, nu tulbure viaţa comunităţilor, nici nu înlăture înţelepciunea strămoşilor sau pună în primejdie specificul fiecărui popor?
        În ce fel poate fi încurajat dinamismul şi expansiunea noii culturi fără ca prin aceasta dispară fidelitatea vie faţă de patrimoniul tradiţiilor? Această problemă este deosebit de presantă acolo unde cultura născută din uriaşul progres ştiinţific şi tehnic trebuie armonizată cu acea cultură spirituală care este hrănită, după diferitele tradiţii, de studiile clasice.
        În ce fel pulverizarea atât de rapidă şi crescândă a disciplinelor particulare poate fi împăcată cu necesitatea de a face sinteza lor şi de a ocroti în omenire capacitatea de contemplare şi de admiraţie care duc la înţelepciune?
        Ce trebuie făcut pentru ca toţi oamenii din lume poată beneficia de bunurile culturale, în vreme ce cultura elitelor de specialişti devine tot mai înaltă şi mai complexă?
        În sfârşit, cum se poate recunoaşte legitima autonomie pe care cultura şi-o revendică, fără a se cădea într-un umanism pur pământesc şi chiar ostil religiei?
        În mijlocul acestor antinomii, astăzi cultura trebuie se dezvolte astfel încât cultive persoana umană în mod integral şi armonios şi să-i ajute pe oameni în îndeplinirea îndatoririlor la care sunt chemaţi cu toţii, dar mai ales creştinii, uniţi frăţeşte într-o singură familie umană.




Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License