Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Conciliul Vatican II

IntraText CT - Text

  • Constitutia pastorala privind Biserica în lumea contemporana "GAUDIUM ET SPES"
    • PARTEA A DOUA CÂTEVA PROBLEME MAI URGENTE
      • CAPITOLUL III VIATA ECONOMICO-SOCIALA
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

CAPITOLUL III

VIAŢA ECONOMICO-SOCIALĂ

        63 - (Câteva aspecte ale vieţii economice contemporane)
        Şi în viaţa economico-socială trebuie stimate şi promovate demnitatea persoanei umane, vocaţia ei integrală şi binele întregii societăţi. Căci omul este autorul, centrul şi scopul întregii vieţi economico-sociale.
        Economia contemporană, ca orice domeniu al vieţii sociale, se caracterizează printr-o dominaţie crescândă a omului asupra naturii, prin intensificarea şi înmulţirea relaţiilor şi a interdependenţei între cetăţeni, grupuri şi popoare, precum şi printr-o intervenţie mai frecventă a puterii politice. În acelaşi timp, progresul în modurile de producţie şi în organizarea schimburilor de bunuri şi servicii a făcut ca economia fie un instrument mai eficace de satisfacere a nevoilor crescânde ale familiei umane.
        Cu toate acestea nu lipsesc motivele de îngrijorare. Nu puţini, mai ales în zonele dezvoltate din punct de vedere economic, par dominaţi de aspectul economic, astfel încât aproape toată existenţa lor personală şi socială este impregnată de un anume "economism" şi aceasta atât în ţările cu economie colectivistă cât şi în celelalte. În timp ce dezvoltarea economiei, orientată şi coordonată în mod raţional şi uman ar putea atenua inegalităţile sociale, prea adeseori ea duce la exacerbarea lor şi chiar, în unele locuri, la regresul condiţiei sociale a celor slabi şi la dispreţuirea celor săraci. În timp ce o uriaşă mulţime de oameni e lipsită încă de strictul necesar, unii, chiar şi în ţările mai puţin dezvoltate, trăiesc în belşug şi risipă. Luxul coexistă cu mizeria. În timp ce o minoritate se bucură de o foarte amplă putere de decizie, mulţi sunt aproape total lipsiţi de posibilitatea de a acţiona după propria iniţiativă şi răspundere, aflându-se adeseori în condiţii de viaţă şi de muncă nedemne de persoana umană.
        Dezechilibre economice şi sociale asemănătoare se observă între agricultură, industrie şi sfera serviciilor, precum şi între diferitele zone ale aceleiaşi ţări. Între naţiunile mai dezvoltate economic şi celelalte se manifestă o opoziţie tot mai gravă, care poate pune în primejdie însăşi pacea lumii.
        Contemporanii noştri percep cu o conştiinţă tot mai vie aceste disparităţi, fiind în acelaşi timp profund convinşi posibilităţile mai ample, tehnice şi economice, de care se bucură lumea de azi pot şi trebuie corecteze această dezastruasă stare de lucruri. Însă pentru aceasta sunt necesare multe reforme în viaţa economico-socială şi o transformare a mentalităţilor şi atitudinilor tuturor. În acest scop, Biserica, în decursul veacurilor, a formulat, la lumina Evangheliei, principii de dreptate şi echitate cerute de mintea sănătoasă, atât pentru viaţa individuală şi socială, cât şi pentru viaţa internaţională, şi le-a proclamat mai ales în vremurile din urmă. Sfântul Conciliu intenţionează confirme aceste principii în funcţie de situaţia de astăzi şi indice anumite orientări având mai ales în vedere exigenţele progresului economic.




Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License