Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Conciliul Vatican II

IntraText CT - Text

  • Constitutia pastorala privind Biserica în lumea contemporana "GAUDIUM ET SPES"
    • PARTEA A DOUA CÂTEVA PROBLEME MAI URGENTE
      • CAPITOLUL IV VIATA COMUNITATII POLITICE
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

CAPITOLUL IV

VIAŢA COMUNITĂŢII POLITICE

        73 - (Viaţa publică de azi)
        În timpurile noastre se observă transformări profunde şi în structurile şi instituţiile popoarelor, ca urmare a evoluţiei lor culturale, economice şi sociale. Aceste transformări exercită o mare influenţă asupra vieţii comunităţii politice, mai ales privitor la drepturile şi îndatoririle tuturor în exercitarea libertăţii cetăţeneşti şi în urmărirea binelui comun, precum şi privitor la organizarea relaţiilor dintre cetăţeni şi cu autoritatea publică.
        Dintr-o conştiinţă mai vie a demnităţii umane, în diferite regiuni ale lumii se naşte preocuparea de a instaura o ordine politico-juridică în care drepturile persoanei fie mai bine apărate în viaţa publică, de pildă dreptul de a se reuni în mod liber, de a se asocia, de a-şi exprima părerile proprii şi de a practica religia în public sau în particular. Garantarea drepturilor persoanei este, într-adevăr, o condiţie necesară pentru ca cetăţeniii, individual sau în grup, poată participa în mod activ la viaţa şi la conducerea statului.
        În strânsă legătură cu progresul cultural, economic şi social, se întăreşte la mulţi dorinţa de a-şi asuma un rol mai mare în organizarea vieţii politice. În conştiinţa multora creşte preocuparea de a ocroti drepturile minorităţilor în sânul naţiunilor, fără ca ele să-şi neglijeze îndatoririle faţă de comunitatea politică. Pe lângă aceasta, creşte tot mai mult respectul faţă de persoanele care au păreri sau profesează religii diferite. În acelaşi timp se stabileşte o colaborare mai largă pentru a asigura tuturor cetăţenilor, şi nu numai câtorva privilegiaţi, exercitarea efectivă a drepturilor persoanei.
        Sunt condamnate, dimpotrivă, toate formele politice, existente în anumite regiuni, care împiedică libertatea cetăţenească sau religioasă, înmulţesc victimele pasiunilor şi crimelor politice şi deturnează de la binele comun exercitarea autorităţii întorcând-o în folosul unei anumite facţiuni sau a conducătorilor înşişi.
        Pentru a instaura o viaţă politică realmente umană, nimic nu este mai important decât dezvoltarea simţului lăuntric de dreptate, de bunătate, de slujire a binelui comun şi întărirea convingerilor fundamentale asupra adevăratei naturi a comunităţii politice şi asupra scopului, a dreptei exercitări şi a limitelor autorităţii publice.

        74 - (Natura şi scopul comunităţii politice)
        Oamenii, familiile şi diferitele grupuri, toţi cei care constituie comunitatea civilă, sunt conştienţi nu sunt în stare realizeze singuri o viaţă pe deplin umană şi îşi dau seama de necesitatea unei comunităţi mai mari în care toţi îşi unesc zilnic puterile în vederea înfăptuirii tot mai desăvârşite a binelui comun. De aceea ei formează tipuri diferite de comunitate politică. Aceasta există aşadar în vederea binelui comun şi în el îşi găseşte justificarea şi semnificaţia deplină şi tot din el îşi dobândeşte principiile juridice primordiale. Binele comun cuprinde totalitatea condiţiilor de viaţă socială prin care oamenii, familiile şi asociaţiile se pot realiza mai deplin şi mai uşor.
        Însă în comunitatea politică se adună oameni numeroşi şi diferiţi şi pe bună dreptate ei pot tinde aibă păreri diferite. De aceea, ca nu cumva, din diversitatea de păreri, comunitatea politică fie sfâşiată, este necesară o autoritate care îndrepte toate forţele cetăţenilor spre binele comun, nu în mod mecanic, nici despotic, ci acţionând în primul rând ca o forţă morală bazată pe libertate şi pe conştiinţa responsabilităţii.
        Este evident aşadar comunitatea politică şi autoritatea publică îşi găsesc temeiul în natura umană şi ca atare aparţin de ordinea prestabilită de Dummezeu, deşi determinarea regimului politic şi desemnarea conducătorilor sunt lăsate la libera voinţă a cetăţenilor.
        Mai decurge de aici şi faptul exercitarea autorităţii politice, fie înlăuntrul comunităţii ca atare, fie în cadrul organismelor ce reprezintă statul, trebuie se desfăşoare totdeauna în limitele ordinii morale, în vederea binelui comun - un bine comun conceput în mod dinamic -, în conformitate cu o ordine juridică stabilită sau urmând a se stabili. Atunci cetăţenii sunt obligaţi în conştiinţă la supunere. De aici se manifestă limpede răspunderea, demnitatea şi importanţa acelora care conduc.
        Unde însă cetăţenii sunt oprimaţi de o autoritate publică ce îşi depăşeşte competenţa, ei nu refuze cele cerute în mod obiectiv de binele comun, dar le fie totuşi îngăduit să-şi apere drepturile lor şi ale concetăţenilor împotriva abuzurilor acelei autorităţi, respectând însă limitele dictate de legea naturală şi de legea Evangheliei.
        Cât despre modalităţile concrete prin care o comunitate politică îşi organizează structura şi buna exercitare a autorităţii publice, ele pot fi diverse, după natura fiecărui popor şi evoluţia istoriei. Ele însă trebuie întotdeauna slujească formării unui om educat, paşnic şi binefăcător faţă de toţi, în folosul întregii familii umane.

        75 - (Colaborarea tuturor la viaţa publică)
        Este pe deplin concordantă cu natura umană găsirea unor structuri politice şi juridice care ofere mereu mai bine tuturor cetăţenilor, fără nici o discriminare, posibilitatea efectivă de a participa liber şi activ atât la elaborarea fundamentelor juridice ale comunităţii politice, cât şi la conducerea treburilor publice, la determinarea domeniilor de acţiune şi a scopurilor diferitelor organisme şi la alegerea conducătorilor. Aşadar să-şi amintească toţi cetăţenii de dreptul şi datoria lor de a-şi folosi votul liber pentru promovarea binelui comun. Biserica socoteşte vrednică de laudă şi de consideraţie activitatea acelora care, pentru a-i sluji pe oameni, se dedică binelui şi îşi asumă povara unor astfel de funcţii.
        Pentru ca participarea responsabilă a cetăţenilor dea roade bune în viaţa politică de fiecare zi, este necesar un statut juridic pozitiv care organizeze repartizarea corespunzătoare a funcţiilor şi organelor autorităţii publice precum şi ocrotirea eficientă şi independentă a drepturilor. fie recunoscute, respectate şi promovate drepturile tuturor persoanelor, familiilor şi grupurilor şi exercitarea acestor drepturi, precum şi a îndatoririlor care le incumbă tuturor cetăţenilor. Între acestea din urmă e bine o amintim pe aceea de a presta faţă de stat serviciile materiale şi personale cerute de binele comun. Conducătorii se ferească împiedice existenţa grupurilor familiale, sociale sau culturale, a corpurilor sau instituţiilor intermediare şi nu le oprească de la desfăşurarea de activităţi legitime şi eficiente, ci mai degrabă le promoveze cu bunăvoinţă şi în bună rânduială. La rândul lor, cetăţenii, fie individual, fie în grup, se ferească confere prea multă putere autorităţii publice şi nici nu pretindă de la ea în mod intempestiv avantaje şi ajutoare exagerate, riscând astfel diminueze responsabilitatea persoanelor, a familiilor şi a grupurilor sociale.
        În epoca noastră, datorită problemelor mai complexe, autoritatea publică este mai des obligată intervină în domeniul social, economic şi cultural pentru a crea condiţii mai favorabile care permită cetăţenilor şi grupurilor urmărească, liber şi mai eficient, realizarea binelui integral al omului. Desigur, în funcţie de regiuni şi de evoluţia popoarelor, relaţiile între socializare şi autonomia sau dezvoltarea persoanei pot fi înţelese în diverse feluri. Însă dacă, în vederea binelui comun, este restrânsă pentru o vreme exercitarea drepturilor, când se schimbă împrejurările, libertatea fie redată cât de curând. Este, în orice caz, inuman ca autoritatea politică ajungă la forme totalitare sau dictatoriale, care lezează drepturile persoanelor sau ale grupurilor sociale.
        Cetăţenii cultive cu generozitate şi fidelitate dragostea faţă de patrie, însă fără îngustime de spirit, ci în aşa fel încât aibă întotdeauna în vedere binele întregii familii umane care reuneşte, prin diferite legături, rase, popoare şi naţiuni.
        Toţi creştinii fie conştienţi de rolul specific şi propriu ce le revine în comunitatea politică, în cadrul căreia au datoria dea exemplu dezvoltându-şi simţul de răspundere şi de devotament pentru binele comun, arătând astfel şi prin fapte cum pot fi armonizate autoritatea şi libertatea, iniţiativa personală şi solidaritatea cu întreg corpul social, avantajele unităţii şi rodnicia diversităţii. În ce priveşte organizarea treburilor pământeşti, trebuie recunoască legitimitatea unor opinii diferite între ele şi să-i respecte pe cetăţenii care îşi apără punctul de vedere în mod onest, chiar şi în grup. Partidele politice, la rândul lor, trebuie promoveze ceea ce, după aprecierea lor, este cerut de binele comun; nu este îngăduit, însă, niciodată ca folosul propriu fie pus înaintea binelui comun.
        Pentru ca toţi cetăţenii să-şi poată îndeplini rolul în viaţa comunităţii politice, trebuie se dea mare atenţie educaţiei cetăţeneşti şi politice, atât de necesară astăzi, atât popoarelor în întregime, cât, mai ales, tinerilor. Aceia care sunt sau pot deveni capabili exercite arta foarte dificilă, dar atât de nobilă, a politicii, se pregătească şi se străduiască o exercite fără a se preocupa de vreun interes personal sau avantaj material. lupte cu integritate şi înţelepciune împotriva nedreptăţii şi a oprimării, a dominaţiei arbitrare şi a intoleranţei unui singur om sau partid politic; se dedice binelui tuturor cu sinceritate şi echitate, mai mult, cu iubirea şi tăria cerute de viaţa politică.

        76 - (Comunitatea politică şi Biserica)
        Mai ales acolo unde există o societate de tip pluralist, este de mare importanţă existe o viziune corectă asupra raporturilor dintre comunitatea politică şi Biserică şi se distingă clar între acţiunile pe care credincioşii, individual sau în grup, le fac în propriul lor nume, ca cetăţeni călăuziţi de conştiinţa creştină, şi acţiunile pe care le desfăşoară în numele Bisericii împreună cu Păstorii lor.
        Nefiind, datorită misiunii şi competenţei sale, câtuşi de puţin confondibilă cu comunitatea politică şi nefiind legată de nici un sistem politic, Biserica este în acelaşi timp semnul şi pavăza caracterului transcendent al persoanei umane.
        Comunitatea politică şi Biserica sunt independente şi autonome una faţă de alta pe terenul propriu. Însă ambele, deşi din puncte de vedere diferite, sunt în slujba chemării personale şi sociale a aceloraşi oameni. Ele îşi vor exercita acest serviciu în folosul tuturor cu atât mai mare eficacitate cu cât amândouă vor cultiva mai mult o cooperare reciprocă sănătoasă, ţinând seama şi de împrejurările de timp şi de loc. Într-adevăr, omul nu este limitat numai la orizontul pământesc, ci, trăind în istoria umană, îşi păstrează integral chemarea veşnică. Iar Biserica, întemeiată în iubirea Răscumpărătorului, contribuie la extinderea razei de acţiune a dreptăţii şi a iubirii între hotarele fiecărei naţiuni şi între toate naţiunile. Predicând adevărul Evangheliei şi luminând toate sferele activităţii umane prin învăţătura sa şi prin mărturia dată de creştini, Biserica respectă şi promovează şi libertatea politică şi responsabilitatea cetăţenilor.
        Apostolii, urmaşii lor şi colaboratorii acestora, fiind trimişi vestească oamenilor pe Cristos Mântuitorul lumii, se întemeiază, în apostolatul lor, pe puterea lui Dumnezeu care, foarte adesea, manifestă puterea Evangheliei în slăbiciunea martorilor. Toţi aceia care se dedică slujirii cuvântului lui Dumnezeu trebuie folosească mijloacele şi căile proprii Evangheliei, care, în multe privinţe, se deosebesc de cele ale cetăţii pământeşti.
        Desigur, lucrurile pământeşti şi acelea care, în condiţia umană, depăşesc această lume sunt strâns legate între ele, şi însăşi Biserica se foloseşte de cele vremelnice, în măsura cerută de propria ei misiune. Însă ea nu îşi pune speranţa în privilegiile oferite de autoritatea civilă; mai mult, ea va renunţa la exercitarea anumitor drepturi legitim dobândite acolo unde s-ar constata folosirea lor ar pune sub semnul întrebării sinceritatea mărturiei sale sau noile condiţii de viaţă pretind alte reglementări. Dar ea trebuie aibă întotdeauna şi pretutindeni dreptul de a propovădui credinţa cu adevărată libertate, de a-şi proclama doctrina socială, de a-şi îndeplini fără piedici misiunea între oameni, precum şi de a-şi exprima judecata morală, chiar asupra unor lucruri care ţin de ordinea politică, atunci când acest lucru este cerut de drepturile fundamentale ale persoanei sau de mântuirea sufletelor, folosind în acest scop toate mijloacele conforme cu Evanghelia şi cu binele comun şi numai acele mijloace, în funcţie de timpuri şi de situaţii.
        Prin ataşamentul şi fidelitatea faţă de Evanghelie şi prin îndeplinirea misiunii sale în lume, Biserica, trebuind favorizeze şi înalţe tot ceea ce este adevărat, bun şi frumos în comunitatea umană, întăreşte pacea dintre oameni, spre slava lui Dumnezeu.




Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License