Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Conciliul Vatican II

IntraText CT - Text

  • Decretul asupra mijloacelor de comunicare sociala
      • Capitolul I: NORME PENTRU DREAPTA FOLOSIRE A MIJLOACELOR DE COMUNICARE SOCIALA
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

Capitolul I: NORME PENTRU DREAPTA FOLOSIRE A MIJLOACELOR DE COMUNICARE SOCIALĂ

        3 - (Îndatoririle Bisericii)
        Întrucât Biserica Catolică a fost instituită de Cristos Domnul pentru a aduce mântuirea tuturor oamenilor şi de aceea este presată de necesitatea de a le vesti Evanghelia, ea consideră de datoria ei predice vestea mântuirii şi cu ajutorul mijloacelor de comunicare socială şi să-i înveţe pe oameni folosirea dreaptă a acestor mijloace. Biserica are aşadar dreptul înnăscut de a folosi şi de a poseda orice mijloc de acest fel în măsura în care e necesar sau util pentru educaţia creştină şi pentru întreaga ei operă de mântuire a sufletelor. E de datoria păstorilor să-i educe şi să-i orienteze pe credincioşi astfel încât aceştia urmărească şi cu ajutorul acestor mijloace mântuirea şi desăvârşirea proprie şi a întregii familii umane. Le revine mai ales laicilor însufleţească de spirit uman şi creştin aceste mijloace pentru ca ele răspundă pe deplin marii aşteptări a comunităţii umane şi planului lui Dumnezeu.

        4 - (Legea morală)
        Pentru o dreaptă folosire a acestor mijloace este absolut necesar ca toţi aceia care le utilizează cunoască normele ordinii morale şi le aplice cu fidelitate în acest domeniu. ţină aşadar seama de conţinutul comunicării, în funcţie de natura proprie a fiecărui mijloc; totodată nu scape din vedere condiţiile şi împrejurările în care se realizează comunicarea: scopul, persoanele, locul, timpul etc., căci acestea îi pot modifica valoarea morală, ba chiar o pot schimba total. În acest sens, trebuie avut în vedere şi modul propriu de acţiune al fiecăruia dintre mijloace, adică puterea lui de convingere; aceasta poate fi atât de mare încât oamenii, mai ales cei care nu sunt pregătiţi, reuşesc cu greu o observe, o domine şi, dacă e cazul, o respingă.

        5 - (Dreptul la informare)
        În special e necesar ca toţi cei interesaţi în materie să-şi formeze o conştiinţă dreaptă cu privire la folosirea acestor mijloace, mai ales în privinţa unor probleme mai puternic controversate în timpurile noastre.
        Prima problemă priveşte informarea sau culegerea şi difuzarea ştirilor. Desigur , datorită progresului societăţii moderne şi legăturilor din ce în ce mai strânse dintre membrii ei, informarea a devenit foarte utilă şi de cele mai multe ori necesară. Difuzarea rapidă a evenimentelor şi a faptelor oferă fiecărui om posibilitatea de a avea o cunoaştere completă şi continuă a lor, astfel încât poată contribui în mod eficace la binele comun şi toţi împreună poată promova mai uşor prosperitatea şi progresul întregii societăţi. Societatea umană are, aşadar, dreptul la informare asupra celor ce interesează pe oameni, fie ca indivizi, fie în comun, după condiţiile respective. Dar buna exercitare a acestui drept cere ca, în ceea ce priveşte obiectul, comunicarea fie mereu adevărată şi completă, ţinând seama de dreptate şi caritate. Iar în ceea ce priveşte modalitatea ei, fie cinstită şi adecvată, adică respecte cu sfinţenie, în dobândirea şi difuzarea ştirilor, legile morale precum şi drepturile legitime şi demnitatea omului; căci nu orice cunoaştere e de folos, "însă dragostea construieşte" (1 Cor 8, 1).

        6 - (Artă şi morală)
        A doua problemă priveşte raporturile a ceea ce oamenii numesc drepturile artei cu normele legii morale. Întrucât controversele crescânde pe această temă nu rareori îşi au originea în concepţii false asupra eticii şi esteticii, Conciliul declară primatul ordinii morale obiective trebuie respectat în mod absolut de toţi. Această ordine este singura capabilă depăşească şi armonizeze toate celelalte ordini de activităţi umane, oricât de nobile, inclusiv arta. Căci numai ordinea morală cuprinde pe om în totalitatea fiinţei sale de creatură a lui Dumnezeu, înzestrată cu raţiune şi chemată la cele supranaturale; această ordine, dacă este păstrată integral şi fidel, îl duce la dobândirea perfecţiunii şi fericirii depline.

        7 - (Prezentarea răului moral)
        În sfârşit, relatarea, descrierea sau reprezentarea răului moral pot, cu siguranţă, şi prin mijloacele de comunicare socială, contribuie la analizarea şi cunoaşterea mai profundă a omului, la punerea în lumină a splendorii adevărului şi a binelui, obţinând, de altfel, şi efecte dramatice mai reuşite; totuşi, ca nu cumva se aducă sufletelor mai mult prejudicii decât foloase, trebuie avută în vedere o respectare deplină a legilor morale, mai ales dacă este vorba de lucruri cărora li se datorează respect sau de lucruri care trezesc mai uşor pasiunile dezordonate în omul rănit de prihana strămoşească.

        8 - (Opinia publică)
        Deoarece opinia publică exercită astăzi o foarte mare influenţă şi autoritate în viaţa atât privată cât şi publică a cetăţenilor, oricine ar fi ei, e necesar ca toţi membrii societăţii să-şi îndeplinească şi în acest domeniu datoriile de dreptate şi caritate, străduindu-se astfel, şi cu ajutorul acestor mijloace, formeze şi răspândească opinii generale corecte.

        9 - (Îndatoririle publicului receptor)
        Îndatoriri deosebite îi revin şi publicului receptor - cititorilor, spectatorilor şi ascultătorilor care, printr-o alegere personală şi liberă, primesc mesajele difuzate prin aceste mijloace. Căci o dreaptă alegere le cere prefere înainte de toate ceea ce se distinge prin virtute, ştiinţă şi artă şi evite ceea ce le poate fi cauză sau ocazie de prejudiciu spiritual, ori prin exemplul rău îi poate primejdui pe alţii; evite, de asemenea, tot ceea ce se opune binelui şi promovează răul prin mijloacele de comunicare socială. Aceasta se întâmplă când sunt încurajaţi financiar aceia care folosesc aceste mijloace urmărind numai profitul economic.
        Aşadar, pentru ca publicul receptor poată împlini legea morală, nu-şi neglijeze datoria de a se informa la timp despre opinia autorităţii competente în această materie şi se conformeze ei după normele unei conştiinţe drepte; pe de altă parte, pentru a rezista mai bine sugestiilor îndoielnice şi pentru a le accepta mai deplin pe cele bune, aibă grijă să-şi orienteze şi să-şi formeze conştiinţa prin mijloace potrivite.

        10 - (Datoriile tinerilor şi părinţilor)
        Receptorii, mai ales cei tineri, trebuie aibă grijă se deprindă cu o utilizare moderată şi disciplinată a acestor mijloace; se străduiască înţeleagă profund cele văzute, auzite, citite; discute despre ele cu educatorii lor şi cu persoanele competente, învăţând astfel emită asupra acestor lucruri o judecată dreaptă. Părinţii să-şi amintească de îndatorirea lor de a veghea cu grijă ca nu cumva treacă pragul casei lor spectacole, publicaţii etc. contrare credinţei sau moravurilor bune şi nici copiii lor nu vină în contact cu ele în altă parte.

        11 - (Îndatoririle autorilor)
        Principala răspundere morală în privinţa dreptei folosiri a mijloacelor de comunicare socială le revine ziariştilor, scriitorilor, actorilor, regizorilor, producătorilor, editorilor, impresarilor, distribuitorilor şi proprietarilor de săli de spectacol, vânzătorilor, criticilor şi tuturor celor care contribuie în vreun fel la elaborarea şi difuzarea comunicaţiilor. Este evident numeroase şi grave îndatoriri le revin în condiţiile actuale ale omenirii întrucât, prin activitatea lor de informare şi influenţare, pot duce neamul omenesc la bine sau la rău.
        Ei sunt datori reglementeze interesele economice, politice şi artistice de aşa manieră încât acestea nu se opună niciodată binelui comun. Pentru a realiza mai uşor aceasta, este de dorit ca ei se afilieze asociaţiilor profesionale care impun membrilor - solicitându-le, dacă e cazul, angajamentul de a respecta codul moral - păstrarea legilor morale în activităţile şi îndatoririle lor profesionale. Să-şi amintească, de asemenea, cea mai mare parte a cititorilor şi spectatorilor e formată din tineri care au nevoie de o presă şi de spectacole care le ofere o destindere onestă şi le îndrepte mintea spre idealuri nobile. În sfârşit, aibă grijă ca tot ce se difuzează în legătură cu religia fie încredinţat spre elaborare unor persoane demne şi competente şi fie realizat cu respectul cuvenit.

        12 - (Îndatoririle autorităţilor civile)
        Îndatoriri deosebite revin, în această materie, autorităţii civile, în vederea binelui comun pe care aceste mijloace trebuie să-l slujească. Aceeaşi autoritate trebuie apere şi protejeze, în cadrul misiunii ei, adevărata şi dreapta libertate de informare, mai ales în domeniul presei, libertate indispensabilă progresului societăţii moderne; promoveze religia, cultura şi artele în ce au ele mai bun; asigure publicului receptor exercitarea liberă a drepturilor sale legitime. Pe lângă acestea, puterii civile îi revine datoria sprijine anumite iniţiative deosebit de utile mai ales pentru cei tineri şi care, fără acest ajutor, n-ar putea fi realizate.
        În sfârşit, autoritatea civilă, care se îngrijeşte pe drept cuvânt de bunăstarea fizică a cetăţenilor, are datoria ca, prin promulgarea de legi şi aplicarea lor eficientă, vegheze ca nu cumva folosirea în scopuri rele a acestor mijloace cauzeze prejudicii grave moralităţii publice şi progresului societăţii. O astfel de vigilenţă nu constituie în nici un fel o îngrădire a libertăţii indivizilor sau grupurilor, mai ales în lipsa unor garanţii sigure din partea acelora care prin profesia lor utilizează aceste mijloace.
        O grijă specială va fi acordată apărării tineretului de presa şi spectacolele care sunt dăunătoare vârstei lor.




Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License