Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Conciliul Vatican II

IntraText CT - Text

  • Decret despre ecumenism
      • Capitolul II: EXERCITAREA ECUMENISMULUI
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

Capitolul II: EXERCITAREA ECUMENISMULUI

        5 - (Interesul general pentru unire)
        Preocuparea pentru unire priveşte întreaga Biserică, atât pe credincioşi cât şi pe Păstori, şi îl solicită pe fiecare după puterile lui, în viaţa creştină de fiecare zi, precum şi în cercetările teologice şi istorice. Această preocupare manifestă deja într-un fel legătura frăţească dintre toţi creştinii şi duce la unitatea deplină şi perfectă, după buna voire a lui Dumnezeu.

        6 - (Reînnoirea Bisericii)
        Întrucât orice reînnoire a Bisericii constă în mod esenţial într-o fidelitate sporită faţă de vocaţia ei, acesta este, fără îndoială, motivul care explică mişcarea către unitate. Biserica, în cursul peregrinării sale, este chemată de Cristos la această continuă reformă de care ea are nevoie necontenit, în măsura în care este o instituţie omenească şi pământească; aşa încât, dacă în timp, ca urmare a împrejurărilor, anumite lucruri, fie în moravuri, fie în disciplina bisericească, fie chiar în modul de a formula doctrina - care trebuie distins cu grijă de tezaurul credinţei - au suferit deteriorări, trebuie fie reaşezate corect, la timpul potrivit.
        Această reînnoire are aşadar o deosebită importanţă ecumenică. Diferitele forme ale vieţii Bisericii, prin care se înfăptuieşte deja această reînnoire - mişcarea biblică şi liturgică, vestirea Cuvântului lui Dumnezeu şi cateheza, apostolatul laicilor, noile forme de viaţă călugărească, spiritualitatea căsătoriei, învăţătura şi activitatea Bisericii în domeniul social - trebuie socotite tot atâtea semne şi chezăşii pentru progresele viitoare ale ecumenismului.

        7 - (Convertirea inimii)
        Nu există ecumenism adevărat fără convertire interioară. Într-adevăr, dorinţa de unitate se naşte şi creşte din reînnoirea cugetului, din lepădarea de sine şi din revărsarea liberă a iubirii. Trebuie deci cerem de la Duhul Dumnezeiesc harul abnegaţiei sincere, al umilinţei şi blândeţii în slujire, al generozităţii frăţeşti faţă de semeni. "Drept aceea rog fierbinte", spune Apostolul Neamurilor, "eu, cel întemniţat pentru Domnul, umblaţi cu vrednicie după chemarea cu care aţi fost chemaţi, cu toată smerenia şi blândeţea, cu răbdare îngăduindu-vă unii pe alţii în iubire, având grijă păstraţi unitatea Duhului prin legătura păcii." (Ef 4, 1-3). Acest îndemn se adresează mai ales acelora care au fost ridicaţi la Ordinele sacre în vederea continuării misiunii lui Cristos care între noi "nu a venit pentru a fi slujit, ci pentru a sluji" (Mt 20, 28).
        Şi referitor la greşelile împotriva unităţii este valabilă mărturia Sfântului Ioan: "Dacă vom spune nu avem păcat, Îl facem mincinos (pe Dumnezeu) şi cuvântul Lui nu este în noi" ( 1 In 1, 10). Aşadar, prin rugăciune smerită, cerem iertare de la Dumnezeu şi de la fraţii despărţiţi, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri.
        Să-şi amintească toţi credincioşii vor promova şi chiar vor înfăptui cu atât mai bine unirea creştinilor cu cât se vor strădui ducă o viaţă mai autentic conformă cu Evanghelia. Cu cât va fi mai strânsă comuniunea lor cu Tatăl, Cuvântul şi Duhul, cu atât vor putea spori mai intim şi mai uşor fraternitatea reciprocă.

        8 - (Unirea în rugăciune)
        Convertirea inimii şi sfinţenia vieţii, împreună cu rugăciunile individuale şi publice pentru unirea creştinilor, trebuie socotite sufletul întregii mişcări ecumenice şi pot fi numite pe drept cuvânt "ecumenism spiritual".
        Catolicii obişnuiesc rostească adesea în comun acea rugăciune pentru unitatea Bisericii cu care Mântuitorul însuşi, în ajunul morţii Sale, l-a rugat fierbinte pe Tatăl: "Ca toţi fie una" (In 17, 21).
        În anumite împrejurări speciale, cum sunt rugăciunile prevăzute "pentru unitate" şi în întâlnirile ecumenice, este permisă sau chiar dorită asocierea în rugăciune a catolicilor cu fraţii despărţiţi. Astfel de rugăciuni comune sunt fără îndoială un mijloc foarte eficace pentru a cere harul unităţii şi constituie o expresie autentică a legăturilor care îi unesc încă pe catolici cu fraţii despărţiţi: "Unde sunt doi sau trei adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor" (Mt 18, 20).
        Totuşi nu este îngăduit a considera comunicarea în cele sfinte drept un mijloc ce trebuie folosit fără discernământ pentru restabilirea unităţii creştinilor. Această comunicare depinde mai ales de două principii: semnificarea unităţii Bisericii şi participarea la mijloacele harului. Semnificarea unităţii împiedică în majoritatea cazurilor această comunicare. Uneori, pentru obţinerea harului, e recomandabilă. În privinţa modului concret de a acţiona, ţinând seama de toate împrejurările de timp, loc şi persoane, va decide cu prudenţă autoritatea episcopală locală, dacă nu există alte dispoziţii date de Conferinţa episcopală, după statutele proprii, sau de Sfântul Scaun.

        9 - (Cunoaşterea reciprocă)
        Trebuie cunoaştem sufletul fraţilor despărţiţi. În acest scop este necesar studiul, care trebuie efectuat după adevăr şi cu bunăvoinţă. Catolicii cu pregătire corespunzătoare trebuie dobândească o cunoaştere mai bună a doctrinei şi a istoriei, a vieţii spirituale şi liturgice, a psihologiei religioase şi a culturii proprii fraţilor despărţiţi. Pentru a obţine acest rezultat, sunt de mare folos întrunirile cu participarea ambelor părţi, mai ales pentru a discuta probleme teologice, şi în care toţi se comporte de la egal la egal, cu condiţia ca aceia care participă, sub privegherea episcopilor, fie cu adevărat competenţi. Dintr-un astfel de dialog va apărea mai limpede şi adevărata situaţie a Bisericii catolice. Pe această cale va fi cunoscută mai bine gândirea fraţilor despărţiţi iar credinţa noastră le va fi prezentată într-un mod mai adecvat.

        10 - (Formaţia ecumenică)
        Teologia şi alte discipline, mai ales istoria, trebuie predate şi sub aspect ecumenic, aşa încât răspundă cât mai bine adevărului faptelor.
        Într-adevăr este foarte important ca viitorii păstori şi preoţi posede o teologie formulată cu exactitate în acest mod, şi nu în termeni polemici, mai ales în privinţa relaţiilor dintre fraţii despărţiţi şi Biserica Catolică. Fiindcă de formaţia preoţilor depinde în cea mai mare măsură educarea şi formarea spirituală necesară a credincioşilor şi a călugărilor.
        De asemenea, catolicii angrenaţi în operele misionare pe acelaşi teritoriu cu alţi creştini trebuie cunoască, mai ales astăzi, problemele şi roadele care, în apostolatul lor, izvorăsc din ecumenism.

        11 - (Modul de a exprima şi de a expune învăţătura de credinţă)
        Modul şi metoda de a exprima credinţa catolică nu trebuie constituie în nici un fel un obstacol în calea dialogului cu fraţii. Trebuie neapărat fie exprimată clar învăţătura integrală. Nimic nu este mai străin ecumenismului decât falsul irenism datorită căruia puritatea învăţăturii catolice este ştirbită şi este întunecat sensul ei autentic şi precis.
        În acelaşi timp, credinţa catolică trebuie explicată mai adânc şi mai corect în felul şi în limbajul care poate fi într-adevăr înţeles şi de fraţii despărţiţi.
        Pe lângă aceasta, în dialogul ecumenic, teologii catolici, rămânând credincioşi învăţăturii Bisericii, trebuie înainteze în cercetarea, împreună cu fraţii despărţiţi, a misterelor divine, cu dragoste de adevăr, cu iubire şi cu umilinţă. În compararea învăţăturilor nu uite există o ordine sau "ierarhie" a adevărurilor învăţăturii catolice, în funcţie de legătura lor cu fundamentul credinţei creştine. Astfel se va pregăti calea pe care cu toţii, prin acestă emulaţie frăţească, vor fi împinşi spre o cunoaştere mai profundă şi o manifestare mai limpede a nepătrunselor bogăţii ale lui Cristos.

        12 - (Colaborarea cu fraţii despărţiţi)
        În faţa tuturor popoarelor, toţi creştinii să-şi mărturisească credinţa în Dumnezeu Unul Întreit, în Fiul lui Dumnezeu Întrupat, Mântuitorul şi Domnul nostru şi, printr-un efort comun, în respect reciproc, dea mărturie pentru speranţa noastră care nu înşeală. Deoarece în vremurile noastre se stabileşte o colaborare largă pe plan social, toţi oamenii fără excepţie sunt chemaţi la această lucrare comună, dar cu atât mai mult aceia care cred în Dumnezeu şi mai ales toţi creştinii, ca unii care sunt împodobiţi cu numele lui Cristos. Colaborarea tuturor creştinilor exprimă în mod viu unirea existentă deja între ei şi pune mai deplin în lumină chipul lui Cristos care slujeşte. Această colaborare, instaurată deja în multe ţări, trebuie perfecţionată neîncetat - mai ales în acele regiuni în care evoluţia socială sau tehnică e în curs - fie determinând respectul cuvenit pentru demnitatea persoanei umane, fie lucrând pentru binele păcii, fie urmărind aplicarea socială a Evangheliei, fie în dezvoltarea, în spirit creştin, a ştiinţelor şi artelor, fie în folosirea unor remedii de orice fel împotriva neajunsurilor epocii noastre ca, de pildă, foametea şi calamităţile, analfabetismul şi mizeria, lipsa de locuinţă şi distribuirea inechitabilă a bunurilor. Prin această colaborare, toţi cei care cred în Cristos au posibilitatea de a învăţa uşor cum se pot cunoaşte mai bine şi preţui mai mult unii pe alţii şi cum se pregăteşte calea spre unitatea creştinilor.




Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License