Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Conciliul Vatican II

IntraText CT - Text

  • Decret privind formatia preoteasca "OPTATAM TOTIUS"
    • VI. FORMATIA PASTORALA PROPRIU-ZISA
Previous - Next

Click here to show the links to concordance

VI. FORMAŢIA PASTORALĂ PROPRIU-ZISĂ

        19 - (Educarea la dialog)
        Preocuparea pastorală, care trebuie să străbată întreaga formaţie a seminariştilor, cere şi o pregătire atentă în cele privitoare în mod special la slujirea sacră, mai ales în cateheză şi predică, cultul liturgic şi administrarea sacramentelor, operele de caritate, îndatorirea de a ieşi în întâmpinarea celor rătăciţi şi necredincioşi şi în celelalte sarcini pastorale. Să fie familiarizaţi cum se cuvine cu arta de a conduce sufletele, prin care să poată forma pe toţi fiii Bisericii în primul rând la o viaţă creştină pe deplin conştientă şi apostolică şi la împlinirea îndatoririlor stării proprii; cu aceeaşi solicitudine să înveţe să-i ajute pe călugări şi pe călugăriţe să persevereze în harul chemării proprii şi să înainteze conform spiritului diferitelor Institute.
        În general să li se dezvolte seminariştilor aptitudinile care favorizează mult dialogul cu oamenii, cum ar fi capacitatea de a-i asculta pe alţii şi de a-şi deschide sufletul, în spirit de caritate, faţă de diferitele aspecte ale convieţuirii umane.

        20 - (Educarea spiritului misionar)
        Să fie învăţaţi să se folosească şi de aportul disciplinelor pedagogice, psihologice şi sociologice după metode corecte şi după normele autorităţii bisericeşti. Să fie de asemenea instruiţi cu grijă pentru a suscita şi susţine acţiunea apostolică a laicilor, precum şi pentru a promova diverse forme mai eficiente de apostolat; să fie impregnaţi de acel spirit cu adevărat catolic care să-i obişnuiască să depăşească limitele diecezei, ţării sau Ritului, pentru a răspunde necesităţilor întregii Biserici, pregătiţi sufleteşte să predice oriunde Evanghelia.

        21 - (Activităţi practice de apostolat)
        Seminariştii, trebuind să-şi însuşească arta apostolatului nu numai în teorie, ci şi în practică şi să poată acţiona pe răspundere proprie şi în colaborare cu alţii, să fie iniţiaţi în practica pastorală prin activităţi bine alese, încă din perioada se studii şi în timpul vacanţelor. Aceste activităţi trebuie să se desfăşoare însă conform cu vârsta lor şi cu condiţiile locale, după aprecierea prudentă a episcopilor, în mod metodic şi sub conducerea unor persoane cu mare experienţă pastorală, având mereu prezentă eficacitatea predominantă a mijloacelor supranaturale.




Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License