Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

CCEO

IntraText CT - Text

  • TITLUL XIII DESPRE ASOCIATIILE CREDINCIOSILOR CRESTINI
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

TITLUL XIII
DESPRE ASOCIAŢIILE CREDINCIOŞILOR CREŞTINI

Can. 573 - § 1. (= 301 § 3) Asociaţiile înfiinţate de către autoritatea bisericească competentă sau aprobate de aceeaşi, prin decret, sunt persoane juridice în Biserică şi se numesc asociaţii publice.
         § 2. (cf 299 § 2) Celelalte asociaţii, chiar dacă sunt elogiate sau recomandate de către autoritatea bisericească, se numesc asociaţii particulare; aceste asociaţii nu sunt recunoscute de Biserică, dacă statutele lor nu sunt recunoscute de către autoritatea competentă; referitor la celelalte, sunt reglementate numai de dreptul particular, rămânând neschimbat can. 577.

Can. 574 - (= 301 § 1) Rămânând pentru celelalte stabilit can. 18, numai autoritatea bisericească competentă este cea care înfiinţează asociaţiile credincioşilor creştini care îşi propun propovăduiască doctrina creştină în numele Bisericii sau promoveze cultul public sau care tind spre alte scopuri a căror realizare este rezervată, prin însăşi natura sa, aceleiaşi autorităţi bisericeşti.

Can. 575 - § 1. (= 312 § 1) Autoritatea competentă pentru înfiinţarea sau aprobarea asociaţiilor credincioşilor creştini, pentru asociaţii şi pentru confederaţiile lor:
          pentru cele eparhiale este Episcopul eparhial, însă nu Administratorul eparhiei, cu excepţia asociaţiilor a căror înfiinţare este rezervată altora prin privilegiul apostolic sau patriarhal;
          pentru cele care sunt deschise tuturor credincioşilor creştini al unei Biserici patriarhale sau mitropolitane sui iuris şi care au sediul principal în limitele teritoriului aceleiaşi Biserici, este Patriarhul, după consultarea Sinodului permanent, sau Mitropolitul, după consultarea celor doi Episcopi eparhiali mai în vârstă în hirotonirea episcopală;
          pentru cele de altă specie, este Scaunul Apostolic.
         § 2. (= 312 § 2) Pentru înfiinţarea unei secţiuni a oricărei asociaţii care nu este eparhială, se cere consimţământul scris al Episcopului eparhial; însă consimţământul dat de Episcopul eparhial pentru înfiinţarea unei case a unui institut călugăresc este valabil şi pentru înfiinţarea în aceeaşi casă sau biserică anexată asociaţiei care este proprie acelui institut.

Can. 576 - § 1. (cf 304) Fiecare asociaţie trebuie aibă propriile statute în care vor fi stabilite: numele asociaţiei, scopul, sediul, conducerea precum şi condiţiile cerute pentru înscriere; pe lângă acestea, în statute vor fi determinate metodele de lucru, ţinând cont de ritul propriei Biserici sui iuris, de necesităţile timpului şi locului sau a utilităţii lor.
         § 2. Statutele şi schimbarea lor au nevoie de aprobarea autorităţii bisericeşti care a înfiinţat sau aprobat asociaţia.

Can. 577 - § 1. (cf 305) Fiecare asociaţie este supusă supravegherii autorităţii bisericeşti care a înfiinţat-o sau a aprobat-o; această autoritate este cea care va supraveghea respectarea integrităţii credinţei şi a moravurilor, şi se va îngriji nu se strecoare abuzuri în disciplina bisericească.
         § 2. Episcopul eparhial este cel care se va îngriji de toate asociaţiile care îşi exercită activitatea în teritoriul său şi, dacă este cazul, va înştiinţa autoritatea care a înfiinţat sau aprobat asociaţia şi în plus, dacă activitatea asociaţiei aduce daune grave doctrinei sau disciplinei bisericeşti sau scandal credincioşilor creştini, va aplica remediile oportune între timp.

Can. 578 - § 1. (= 307) Primirea membrilor se va face conform normei de drept comun precum şi a statutelor asociaţiei.
         § 2. Aceeaşi persoană se poate înscrie în mai multe asociaţii.
         § 3. Membrii institutelor călugăreşti îşi pot da numele lor asociaţiilor, conform normei tipicului sau a statutului, cu consimţământul Superiorului lor.

Can. 579 - § 1. (cf 265) Nici o asociaţie de credincioşi creştini nu poate să-şi înscrie propriii membri ca şi clerici decât printr-o concesie specială dată de către Scaunul Apostolic sau, dacă este vorba de o asociaţie amintită de can. 575, § 1, n. 2, de Patriarh cu consimţământul Sinodului permanent.

Can. 580 - (cf 316) Cel ce s-a lepădat în public de credinţa catolică sau s-a îndepărtat în mod public de comuniunea cu Biserica catolică, sau este sub excomunicare majoră, nu poate fi primit în mod valid în asociaţii; dacă, însă, a fost deja înscris în mod legitim, va fi declarat demis de către Ierarhul locului, prin dreptul însuşi.

Can. 581 - (= 308) Nici o persoană înscrisă în mod legitim într-o asociaţie nu va fi demisă decât dintr-o cauză justă, conform normei dreptului comun şi a statutelor.

Can. 582 - (= 319 § 1) Asociaţia înfiinţată sau aprobată în mod legitim îşi administrează bunurile temporare conform normei cann. 1007-1054 şi a statutelor, sub supravegherea autorităţii care a înfiinţat-o sau a aprobat-o, şi căreia trebuie să-i dea, anual, socoteală despre administraţie.

Can. 583 - § 1. (= 320 § 1) Asociaţiile înfiinţate sau aprobate de către Scaunul Apostolic nu pot fi suprimate decât tot de acelaşi.
         § 2. Celelalte asociaţii, rămânând neschimbat can. 927, § 2 şi dreptul de recurs suspensiv, pot fi suprimate, conform normei dreptului, în afară de Scaunul Apostolic:
          de către Patriarh, cu consimţământul Sinodului permanent sau al Mitropolitului care prezidează Biserica mitropolitană sui iuris, cu consimţământul celor doi Episcopi eparhiali mai în vârstă în hirotonirea episcopală;
          de către Episcopul eparhial, dacă au fost înfiinţate sau aprobate de el.

 




Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License