Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

CCEO

IntraText CT - Text

  • TITLUL X DESPRE CLERICI
    • CAPITOLUL II DESPRE ÎNSCRIEREA CLERICILOR ÎNTR-O EPARHIE
Previous - Next

Click here to show the links to concordance

CAPITOLUL II
DESPRE ÎNSCRIEREA CLERICILOR ÎNTR-O EPARHIE

Can. 357 - § 1. (cf 265) Fiecare cleric trebuie să fie înscris ca şi cleric într-o eparhie sau într-un exarhat, sau într-un institut călugăresc, sau într-o societate de viaţă comună după model călugăresc, sau într-un institut ori într-o asociaţie care are dreptul de la Scaunul Apostolic sau, în limitele teritoriului Bisericii pe care o prezidează, de la Patriarh cu consimţământul Sinodului permanent, de a-şi înscrie clerici.
         § 2. Ceea ce este stabilit referitor la înscrierea clericilor într-o eparhie sau demiterea din aceasta, este valabil, cu referinţele de rigoare, şi pentru alte persoane juridice amintite mai sus precum şi, dacă dreptul particular o prevede, pentru însăşi Biserica patriarhală, exceptând cazul în care este prevăzut în mod expres altfel.

Can. 358 - (cf 266 § 1) Prin hirotonirea diaconală cineva este înscris ca şi cleric al eparhiei pentru al cărei serviciu a fost hirotonit, exceptând cazul în care, conform normei dreptului particular al propriei Biserici sui iuris, a fost deja înscris în aceeaşi eparhie.

Can. 359 - (= 267 § 1) Pentru ca un cleric deja înscris într-o oarecare eparhie să poată trece în mod valid într-o altă eparhie, trebuie să obţină de la Episcopul său eparhial o scrisoare de demitere, iscălită de acelaşi, şi de asemenea o scrisoare de înscriere de la Episcopul eparhial al eparhiei în care doreşte să se înscrie, iscălită de asemenea de acesta.

Can. 360 - § 1. (cf 268 § 1) Transferul clericului într-o altă eparhie, păstrând înscrierea, se face pentru un timp determinat, reînnoită chiar de mai multe ori, prin intermediul unei convenţii scrise, stipulată între cei doi Episcopi eparhiali, în care sunt stabilite drepturile şi îndatoririle clericului sau ale părţilor.
         § 2. După trecerea a cinci ani de la legitimul transfer, clericul va fi înscris prin dreptul însuşi în eparhia care l-a găzduit dacă, faţă de această dorinţă a sa manifestată în scris ambilor Episcopi eparhiali, nici unul dintre aceştia, în decurs de patru luni, nu şi-au manifestat în scris o poziţie contrară.

Can. 361 - (= 271 § 1 a) Nu se va refuza, decât pentru o adevărată necesitate a propriei eparhii sau a Bisericii sui iuris, clericului care cere trecerea sau transferul în altă eparhie care suferă de o penurie gravă de clerici, mai ales pentru evanghelizare, cauză a Bisericii universale, cu condiţia ca acesta să fie pregătit şi apt să îndeplinească această slujire.

Can. 362 - § 1. (cf 271 § 3) Din motive juste, clericul poate fi rechemat din transfer de către propriul său Episcop eparhial, sau trimis înapoi de către Episcopul eparhial care l-a găzduit, respectând convenţiile încheiate şi echitatea.
         § 2. (cf 271 § 2) La reîntoarcerea legitimă din transfer în propria eparhie, rămân stabilite şi apărate toate drepturile pe care le-ar fi avut dacă ar fi rămas înscris în aceasta, prin slujirea sacră.

Can. 363 - (cf 272) Pe un cleric al eparhiei nu-l poate înscrie sau demite din aceasta şi nici nu-i poate acorda în mod valid permisiunea de transfer:
         1° Administratorul Bisericii patriarhale fără consimţământul Sinodului permanent; Exarhul patriarhal şi Administratorul eparhial fără consimţământul Patriarhului;
         2° în celelalte cazuri, Administratorul eparhiei, dacă nu a trecut un an de la vacanţa scaunului eparhial şi atunci cu consimţământul colegiului consilierilor eparhiali.

Can. 364 - (cf 267 § 2) Înscrierea unui cleric într-o eparhie nu încetează decât cu înscrierea validă într-o altă eparhie sau cu pierderea stării clericale.

Can. 365 - § 1. (cf 269) Pentru trecerea sau transferul licit se cer motive juste, cum sunt folosul Bisericii sau binele clericului însuşi; permisiunea nu îi va fi refuzată însă decât pentru motive grave.
         § 2. Dacă dreptul particular al unei Biserici sui iuris stabileşte astfel, pentru trecerea legitimă în eparhia unei alte Biserici sui iuris se cere de asemenea ca Episcopul eparhial care îl demite pe cleric, să obţină consimţământul autorităţii determinate de acelaşi drept particular.

Can. 366 - § 1. (cf 269) Episcopul eparhial nu va înscrie în eparhia sa un cleric străin decât dacă:
         1° o cer necesităţile sau folosul eparhiei;
         2° se convinge el însăşi de aptitudinile clericului pentru îndeplinirea slujirii, mai ales dacă clericul parvine dintr-o altă Biserică sui iuris.
         3° constată dintr-un document legitim demiterea legitimă din eparhie şi are din partea Episcopului eparhial care l-a demis, la nevoie sub secret, mărturii favorabile despre curriculum vitae şi moravurile clericului;
         4° clericul a declarat în scris că vrea să se dedice serviciului noii eparhii conform normei dreptului.
         § 2. Episcopul eparhial va face cunoscut cât mai repede Episcopului eparhial precedent despre înscrierea săvârşită în eparhia sa.




Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License