Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

CCEO

IntraText CT - Text

  • TITLUL II DESPRE BISERICILE SUI IURIS SI DESPRE RITURI
    • CAPITOLUL I DESPRE ÎNSCRIEREA ÎNTR-O BISERICA SUI IURIS
Previous - Next

Click here to hide the links to concordance

CAPITOLUL I
DESPRE ÎNSCRIEREA ÎNTR-O BISERICĂ SUI IURIS

Can. 29 - § 1. (cf 112) Fiul, care încă nu a împlinit vârsta de paisprezece ani, prin botez este înscris în Biserica sui iuris în care este înscris tatăl catolic; dacă însă numai mama este catolică, sau dacă ambii părinţi o cer de comun acord, atunci este înscris în Biserica sui iuris de care aparţine mama, exceptând cazul în care dreptul particular stabilit de Scaunul Apostolic prevede altfel.
         § 2. Dacă însă fiul care încă nu a împlinit vârsta de paisprezece ani este:
          născut dintr-o mamă necăsătorită, este înscris în Biserica sui iuris de care aparţine mama;
          din părinţi necunoscuţi, este înscris în Biserica sui iuris în care sunt înscrişi cei în grija cărora este încredinţat în mod legitim; dacă însă este vorba de tată şi mamă adoptivi, atunci se aplice § 1;
          din părinţi nebotezaţi, este înscris în Biserica sui iuris de care aparţine acela care şi-a asumat educarea sa în credinţa catolică.

Can. 30 - (= 111 § 2) Orice nebotezat care a împlinit vârsta de paisprezece ani poate alege în mod liber oricare Biserică sui iuris în care fie înscris primind în ea botezul, exceptând cazul în care dreptul particular stabilit de Scaunul Apostolic prevede altfel.

Can. 31 - Nimeni nu îndrăznească, într-un fel sau altul, determine vreun credincios creştin treacă la o altă Biserică sui iuris.

Can. 32 - § 1. (cf 112 § 1, ) Nimeni nu poate trece în mod valid la o altă Biserică sui iuris fără consimţământul Scaunului Apostolic.
         § 2. Dacă însă este vorba de un credincios creştin din eparhia vreunei Biserici sui iuris care cere treacă la o altă Biserică sui iuris care are în acelaşi teritoriu propria eparhie, consimţământul Scaunului Apostolic se presupune dat, cu condiţia ca Episcopii eparhiali ai ambelor eparhii consimtă în scris trecerea.

Can. 33 - (<> 112 § 1, ) Femeia are dreptul integru de a trece la Biserica sui iuris a soţului în momentul celebrării căsătoriei sau pe durata acesteia; însă, odată desfăcută căsătoria, ea poate revină în mod liber la Biserica sui iuris precedentă.

Can. 34 - (cf 112) Dacă părinţii sau soţul catolic în căsătoria mixtă trec la altă Biserică sui iuris, fiii, care nu au împlinit vârsta de paisprezece ani, sunt înscrişi prin dreptul însuşi în aceeaşi Biserică; dacă însă într-o căsătorie dintre catolici numai unul dintre părinţi trece la altă Biserică sui iuris, fiii trec numai dacă ambii părinţi consimt; după ce au împlinit însă vârsta de paisprezece ani, fiii pot reveni la Biserica sui iuris anterioară.

Can. 35 - Botezaţii necatolici care intră în deplina comuniune cu Biserica catolică trebuie îşi păstreze ritul propriu, îl onoreze şi, în măsura în care le stă în putinţă, să-l respecte pretutindeni; de aceea trebuie fie înscrişi în Biserica sui iuris de acelaşi rit, rămânând intact dreptul de a se recurge la Scaunul Apostolic în cazuri speciale privind persoane, comunităţi sau regiuni.

Can. 36 - Orice trecere la o altă Biserică sui iuris are valoare din momentul declaraţiei făcute în faţa Ierarhului locului acelei Biserici, parohului propriu sau sacerdotului delegat de unul sau de celălalt şi a doi martori, exceptând cazul în care rescriptul Scaunului Apostolic dispune altfel.

Can. 37 - (cf 535 § 2) Orice înscriere într-o Biserică sui iuris sau trecere la o altă Biserică sui iuris trebuie fie însemnată în registrul parohial al botezaţilor, chiar şi în cazul Bisericii latine, unde a fost celebrat botezul; dacă însă aceasta nu se poate face, se însemneze într-un alt document care va fi păstrat în arhiva parohială a parohului propriei Biserici sui iuris în care s-a făcut înscrierea.

Can. 38 - Credincioşii creştini ai Bisericilor orientale, chiar dacă sunt încredinţaţi grijii Ierarhului sau parohului unei alte Biserici sui iuris, rămân totuşi înscrişi în propria Biserică sui iuris.
Previous - Next

Table of Contents | Words: Alphabetical - Frequency - Inverse - Length - Statistics | Help | IntraText Library

Best viewed with any browser at 800x600 or 768x1024 on Tablet PC
IntraText® (V89) - Some rights reserved by EuloTech SRL - 1996-2007. Content in this page is licensed under a Creative Commons License